EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кораб наближава планетата Марс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кораб наближава планетата Марс

mail17:30 | 03.08.2012прегледи 896 коментарикоментари 0


Два дни преди многоочакваното пристигане на Марс на американския робот Кюриозити/Curiosity - Любопитство/, той е отличник и всичко е в съответствие с плана на полета. Корабът успешно приближава Червената планета.
Той "реагира съвсем нормално", увери служител от мисията."На път сме, корабът реагира съвсем нормално, ние не намираме никакви аномалии /.../ и сме напълно подготвени за пристигането на Марс на Кюриозити, заяви Пийт Дейзинджър, ръководител на проекта Марс експлорейшън роувър /Mars Exploration Rover /MER/ в Пасадена, щата Калифорния.

Стартиралият на 26 ноември 2011 г. от Кейп Канаверал Кюриозити е подвижен апарат за проучване, който ще се движи с шест колела. Той е най-големият /900 кг./ и най-съвършеният от изпращаните на друга планета земни машини. Кацането е предвидено в кратера Гейл, след 570 милиона километра път.
Апаратът ще има за задача в продължение на две земни години/една марсова/ да определи дали средата на Марс е благоприятствала развитието на живот в миналото. Захранваният от ядрен реактор робот ще се движи по повърхността на Марс и ще изпраща наученото към Земята.
Кратерът Гейл е едно от местата с по-ниска височина на Марс, и учените смятат, че е пресечна точка на няколко реки текли в миналото от околните планини.
"Когато кацнем, започваме нова ера в изследването на повърхността на друга планета", казва Джон Гретцинджър от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена.
"Предстоят ни научни открития в геологията", казва той.
Кацането на Червената планета, обаче, представлява предизвикателство за твърде тежкия Кюриозити.
През последните седем минути на пътуването си, космическият кораб ще намалява скоростта драстично от 21,243 километра в час до 2,740 километра в час.
За целта, освен спирането в атмосферата на Марс, ще се използват и системи от реактивни струи, парашути и нещо като реактивен кран, на който ще увисне апаратът в последните секунди захванат с найлонови въжета.
Досегашните мисии на Марс на САЩ са имали 50% успеваемост.
Първият земен апарат на Марс е изпратен от тогавашния СССР през 1971 г. Тогава сондата успя да работи 15 секунди на повърхността. /АФП

 


Тагове: Марс, кораб
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045