EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Конфликт межу "Агрополихим" и "Солвей соди"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конфликт межу "Агрополихим" и "Солвей соди"

mail14:19 | 13.01.2010прегледи 1860 коментарикоментари 0


Продължават преговорите между "Агрополихим" и "Солвей соди" за ползването на сгурошламоотвала "Падина", съобщиха на работна среща в КНСБ от ръководствата на двете дружества, цитирани от БТА.
Сгурошламоотвалът е собственост на "Солвей соди" и се ползва от "Агрополихим" срещу годишна такса. Собственикът на съоръжението иска повишаване на таксата, с което ползвателят не е съгласен.
Обезпокоен съм от възможните сериозни социални и икономически последици от създалата се конфликтната ситуация между "Агрополихим" и "Солвей соди", каза президентът на КНСБ Желязко Христов.
По думите му в резултат от неразрешаване на конфликта може да се наложи спиране на производството на "Агрополихим", от което без работа да останат около 1000 работници.
Договорът между двете дружества за ползване на сгурошламоотвала "Падина" е изтекъл в края на миналата година. Възможният краен срок за ползването на съоръжението е до края на ноември 2011 г., съгласно комплексните разрешителни на "Агрополихим" и "Солвей соди". Двете дружества не са конкуренти.
Негативен ефект от спиране на производството на "Агрополихим" ще има и върху "Аурубис" АД, Пирдоп, което доставя на торовото дружество сярна киселина, отбелязаха от КНСБ.
Последствия ще има и върху компанията БДЖ, която превозва киселината между Пирдоп и Девня. Негативно провалът на договорите ще се отрази и върху пристанище "Варна", където "Агрополихим" осигурява голяма част от товарооборота.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg