EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Конференцията за бъдещето на Европа: как ще работи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конференцията за бъдещето на Европа: как ще работи

mail11:45 | 24.06.2021прегледи 666 коментарикоментари 0


В един свят, борещ се с пандемия и търсещ решения на дългосрочни предизвикателства като промените в климата, Европейският съюз се стреми към открит, демократичен дебат с всички европейци за това кои са най-важните въпроси и за подхода към тях.

zoom_sss

Приобщаващ, демократичен процес

Скорошно проучване на общественото мнение показа, че 92% от европейците искат мнението на гражданите да бъде вземано предвид в по-голяма степен по въпроси, свързани с бъдещето на Европа. Конференцията цели да направи това реалност.

Европейският парламент, Съветът и Комисията приканват всички европейци да споделят идеите си за това как трябва да се промени нашият континент, какви трябва да са приоритетите, как трябва да се подготвим за света след COVID-19. Институциите искат възможно най-широка дискусия с възможно най-много хора, сред които специално внимание се обръща на младите.

Конференцията обаче ще бъде нещо повече от форум за дебат. Мненията, изразени от гражданите в близките месеци, ще бъдат събирани на онлайн платформа и ще станат основа за дебати с депутати от Европейския парламент и националните парламенти, представители на страните в ЕС и други лица.

Тези дебати ще прераснат в предложения за мерки в различни области, а след това и в конкретни действия на ЕС. Парламентът, Комисията и Съветът са поели ангажимент да се вслушват в гражданите и да развият на практика заключенията на Конференцията.

Всички европейци са добре дошли да участват в дискусиите, независимо от възраст, пол, образование или професия. Парламентът ще насърчава активното участие на младите хора и ще използва Европейското младежко събитие (EYE) през октомври 2021 г., за да събере техните идеи за Европа.

Как ще работи Конференцията

Цифровата платформа на Конференцията стартира на 19 април. Тя позволява на хората да споделят и обсъждат идеи онлайн, както и да организират събития из целия ЕС, ако здравните условия позволяват. Събитията ще бъдат допълнителен източник на идеи за промяна. Държавите членки също ще организират събития.

След лятото ще бъдат организирани европейски граждански съвети, в които хора от различни групи ще разискват предложените идеи. Ще има четири граждански съвета с по 200 членове, които ще работят по следните теми:

 
  • европейска демокрация и ценности, права, върховенство на закона, сигурност;
  • промени в климата, околна среда и обществено здраве;
  • по-силна икономика, социална справедливост, работни места, образование, млади хора, култура, спорт и цифрова трансформация;
  • мястото на ЕС в света и миграция.


Всеки от гражданските съвети ще заседава поне три пъти и ще може свободно да формулира приоритетите си. Препоръките им ще бъдат представени на пленарните заседания на Конференцията.

Пленарните заседания имат централно място за Конференцията, тъй като дават възможност на институциите и правителствата в ЕС да се срещнат директно с гражданите и да обсъдят техните предложения. Европейският парламент настояваше за политически силен пленарен състав с много избрани представители, както и за значима роля на гражданите.

Първата пленарна сесия е на 19 юни в Страсбург, като ще е възможно участие онлайн или на място. Следващите пленарни сесии ще се проведат през есента и зимата, когато ще бъдат разисквани предложенията, постъпващи от гражданските съвети.

Вижте кои са представителите на Европейския парламент на пленарните заседания на Конференцията.

Изпълнителният съвет отговаря за функционирането на Конференцията. Той включва представители на Европейския парламент, Съвета и Комисията, както и наблюдатели.

Какви ще бъдат резултатите от Конференцията?

Резултатите от конференцията ще зависят от предложенията, които ще направят гражданите, и от последващите дебати.

Окончателният доклад ще бъде съставен от изпълнителния съвет на база на предложенията, одобрени на пленарните заседания. Докладът ще бъде подготвен в тясно сътрудничество с пленарния състав на Конференцията и ще трябва да получи неговото одобрение. След това текстът ще бъде представен за последващи действия на Европейския парламент, Съвета и Комисията.

Парламентът настоява, че Конференцията трябва да има реално въздействие върху начина, по който е организиран Европейският съюз и това, което той върши, за да се гарантира, че очакванията и безпокойствата на хората са в центъра на политиките и решенията на ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg