EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Контрол срещу незаконни превози на отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Контрол срещу незаконни превози на отпадъци

mail15:00 | 15.07.2013прегледи 515 коментарикоментари 0


Европейската комисия предприе действия за справяне с незаконните превози на отпадъци, които увреждат здравето на човека и околната среда, съобщи ЕК. Комисията предложи по-строги законодателни мерки относно националния контрол на превозите на отпадъци, за да се гарантира, че този контрол е на сходно равнище във всички държави членки. За около 25% от превозите на отпадъци от ЕС в развиващи се държави в Африка и Азия се смята, че са в нарушение на международните разпоредби. След пристигането на отпадъците те често се депонират или управляват неправилно, което води до сериозни отрицателни въздействия върху здравето на човека и околната среда.
Докато някои държави членки разполагат с отлични, добре функциониращи системи за контрол, насочени срещу незаконни превози на отпадъци в пристанищата или на обектите на производителите и събирачите на отпадъци, то други държави изостават в това отношение. Поради това износителите на незаконни отпадъци избират за целта пристанища в държавите членки с най-занижен контрол (т.нар. „port hopping“).

В рамките на обявената инициатива се предлага държавите членки редовно да извършват съобразени с риска инспекции с по-добре обучени инспектори при по-тясно сътрудничество между съответните органи. Това ще спомогне органите да се съсредоточат върху маршрутите, интервалите от време и превозните средства, които най-често се използват за незаконни превози. Обръщането на по-голямо внимание на събирателните пунктове и съоръженията за съхранение ще позволи също така инспекциите да се извършват на ранен етап. Чрез контрола върху отпадъците още при тяхното събиране и натрупване ще бъде намалена вероятността те да достигнат до редовно използваните пунктове за техния незаконен износ и съответно ще се увеличи степента на предотвратяване на такъв износ. Планирането на инспекциите също така ще помогне на органите да увеличат своя капацитет за осъществяване на ефективен контрол.
Благодарение на проверки на място — ключов елемент на предложението — ще може да се получават доказателства от съответното отговорно лице: например дали даден превоз на отпадъци е предназначен за екологосъобразно управление в трета държава.
Ефективните инспекции ще доведат и до преки икономически ползи за държавите членки и промишлеността, тъй като ще бъдат избегнати разходите за почистване и репатриране. Чрез тях също така може да се предотврати загубата на ценни суровини, съдържащи се в отпадъците — например ценните минерали кобалт и индий в електронните отпадъци, които ще останат на разположение за рециклиране и за повторно пускане на пазара. Това в крайна сметка ще доведе до оптимизирани процеси на преработка на отпадъците и усъвършенствани технологии за сортиране и рециклиране, както и до по-добър достъп до висококачествени суровини.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg