EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Контраразузнаване обвинява ЧЕЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Контраразузнаване обвинява ЧЕЗ

mail16:00 | 24.08.2012прегледи 415 коментарикоментари 0


Чешката контраразузнавателна служба BIS обвини няколко фирми, включително енергийния гигант ЧЕЗ, в който държавата има 70 процентен дял, че заобикалят закона, предаде Ройтерс."Някои от търговете в енергийния сектор имат формален  характер, понеже победителят е предрешен. Използва се процедура,която позволява заобикаляне на закона за обществените поръчки,"заяви в доклад BIS. Службата всяка година предоставя общ доклад на обществеността и детайлна информация на премиера.
В доклада се казва, че ЧЕЗ е използвала свой филиал, за да прави директно поръчки в случаи, когато иначе би се наложило самата компания да обяви търг.
"Групата ЧЕЗ винаги е спазвала напълно изискванията на закона за обществените поръчки," заяви говорителката на ЧЕЗ Барбара Пулпанова, цитирана от Ройтерс. Дори дъщерната фирма е искала винаги от всички големи играчи на пазара да представят  оферти, добави тя. Тайната служба посочи, че разполага с дълъг списък на държавни фирми, вкл. орган, отговарящ за стратегическите петролни резерви, които използват непрозрачни и нестандартни практики. Сред подозрителните практики е продажбата на активи по занижени цени. Службата добави, че корупцията се шири в няколко градски управи в провинцията, което затруднява изправянето на нарушителите пред съда. Чешкото правителство спечели доверието на инвеститорите с усилията си да намали държавния дълг и да подобри законодателството за обществените поръчки, но загуби няколко министри, заподозрени в корупция. ЕС спря временно тази година субсидиите за развитие, които отпуска на Прага, заради лошото им управление, припомня Ройтерс.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg