EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Консултации за КТБ в МФ следобед

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Консултации за КТБ в МФ следобед

mail12:08 | 30.10.2014прегледи 887 коментарикоментари 0


В Министерството на финансите следобед предстоят консултации с политическите сили по предлаганата актуализация на бюджета и спасяването на Корпоративна търговска банка. Вчера временната бюджетна комисия в парламента задължи БНБ да предприеме мерки по оздравяване на банката в случай на отрицателен капитал. Все още няма ясна оценка колко би струвало на бюджета едно оздравяване на КТБ. Очаква се това да е една от темите, които ще бъдат обсъдени при служебния министър Румен Порожанов. Поемането на нов държавен дълг и вдигането на дефицита над разрешения максимум също ще бъде във фокуса на вниманието.

Според проекта за актуализация на бюджета, изготвен от служебния кабинет, е възможно Фондът за гарантиране на влоговете да поеме нов държавно гарантиран дълг, за да се осигурят пари за всички гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка. В "Преди всички" депутатът от Реформаторския блок Корман Исмаилов подчерта:

При фалит цената, която ще трябва от бюджета да се отдели за доплащане на гарантираните депозити, е около милиард и половина лева, а при евентуално пълно оздравяване, дупката е около четири милиарда плюс факта, че може би ще трябват около два милиарда ликвидна подкрепа, така че, покривайки дупката, капиталовата дупка, да може и банката да оперира.

От своя страна депутатът от левицата Румен Гечев се обяви против спасяването на банката, както и срещу промените в Закона, които задължават БНБ да я оздрави:

В края на заседанието на мен и колегите ми стана ясно, че това е по-скоро една пиар акция на най-голямата партия в парламента, която иска да прояви пред обществото загриженост за проблема, както и че е пределно ясно, че тази банка е докарана до състояние, което е неспасяемо.

Пред БНБ потенциалните инвеститори са подчертали, че могат да осигурят около половината от нужната капиталова подкрепа за спасяването на Корпоративна търговска банка. Това означава, че останалите пари трябва да дойдат от държавната хазна.

При изчезналите кредитни досиета става дума за едно целенасочено и обмислено действие, което във всички случаи да създаде хаос в информацията, но въпреки всичко извън кредитните досиета има съответните вече извършени операции в банката, над които трябва да се концентрира вниманието и от там могат да се намерят лицата, които са получили съответните кредити, каза бившият шеф на Бюрото за финансово разузнаване доц. Николай Иванов в интервю за предаването "12+3".

Тук обаче възниква въпросът за финансовото разузнаване. В случая виждаме една пресечна точка на организираната престъпност, политиката и държавни органи, които не са упражнили достатъчно ефективно своите компетентности, добави доц. Иванов.

Според него стои въпросът дали КТБ не е била фаворит на финансовото разузнаване: Прокуратурата трябва да види колко проверки са направени на тази банка. Дали тези проверки са реални или фактически, защото на мен ми се струва, че добрите банкови практики по предотвратяване на банкови измами и изпиране на пари не са спазвани и да се потърси какви са причините. Финансовото разузнаване до този момент трябваше много активно да подпомогне прокуратурата, а то се е затворило в черупката си. Финансовото разузнаване е единственото звено с извънсъдебен достъп до информация банкова тайна.

По отношение на законопроекта на Йордан Цонев и Делян Пеевски, според който банковата тайна може да падне, ако банката е под специален надзор, доц. Иванов каза: В случаите, когато имаме поставени лица, би могъл да ни помогне много.

Автор: БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg