EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Консултативният съвет по виното заработи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Консултативният съвет по виното заработи

mail09:05 | 07.12.2023прегледи 539 коментарикоментари 0


За първи път създаваме Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор. С това отговаряме на желанието на сектора, като структурираме съвета по модела на включване на представители на бизнес оператори и институции по цялата верига.

Това ще даде възможност за успешно индикиране на проблемите и търсене на общи решения. Вече стартира работата по нов Закон за виното и спиртните напитки. В програмата на правителството е заложено неговото приемане до края на следващата година, като разчитаме на съдействие от всички организации и институции, представени в съвета.“

Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев при откриването на първото заседание на новосъздадения Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор, съобщиха от ресорното министерство.

Той представи подготвяния проект на Закон за търговията със земеделски и хранителни продукти, който урежда организацията и правилата за търговия по веригата на доставки на земеделски и хранителни продукти с цел гарантиране на справедливо разпределение на добавената стойност и  гарантиране на правата на всички по веригата, в това число и потребителите.

Членовете на съвета подкрепиха разбирането, че организацията и правилата на доставки на грозде за производство на вино, гроздова мъст и вино следва да останат като част от регулацията на процесите в лозаро-винарския сектор в рамките на специализираното законодателство и изразиха готовност да се включат в разработването на новия Закон за виното и спиртните напитки.

По време на заседанието бяха обсъдени и теми, свързани с контрола на търговията с винено грозде през кампания 2023 г. и бяха представени възможностите за подпомагане в сектора с държавни помощи.

Акцент беше темата за разширяване възможностите за излаз на външни пазари за винената индустрия, като заместник-министър Йоцев подчерта приноса на създадената от Министерство на земеделието и храните възможност за участие на български винопроизводители през 2024 г. в най-голямото международно изложение за вино и спиртни напитки "Провайн" в Дюселдорф, Германия.

Той подчерта усилията на администрацията да удовлетвори заявеното желание за участие на всички, като на националния щанд България ще бъде представена от 26 винопроизводители.

Прилагането на иновативна за страната практика също беше поставено в дневния ред, като участниците бяха информирани за предстоящо публикуване на Наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци, които указват посока към дестинации на винопроизводство, която ще влезе в сила 8 месеца след обнародването си и ще разкрие допълнителни възможности за рекламиране на винения туризъм.

Първи практически резултат от срещата на една маса на представители на различни звена по веригата постигнаха Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) и Аграрен университет - Пловдив, които постигнаха съгласие с цел подпомагане процеса на подготовка на професионални кадри, да създадат съвместни учебни модули по лозарство и винарство с участието на представители на ИАЛВ, които да бъдат включени в учебните програми на студентите от следващата година.

В състава на съвета влизат над 10 национално и регионално представени организации от сектора, както и Сдружението за модерна търговия, Сдружение "Съюз на търговците на храни в България", Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), ИАЛВ, Национална агенция по приходите (НАП), Агенция "Митници", Селскостопанска академия (ССА), Института по лозарство и винарство – Плевен, Института по почвознание "Пушкаров", Аграрен университет – Пловдив и Университета по хранителни технологии – Пловдив.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg