EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Конският скандал по държави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конският скандал по държави

mail12:15 | 01.03.2013прегледи 857 коментарикоментари 0


Агенция Франс прес предлага списък с основните страни, засегнати от скандала с конското месо, продавано като говеждо.
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
На 7 февруари 2013 година санитарните власти откриха, че лазаня с говеждо месо на шведската марка Финдъс (Findus) съдържат над 60 процента конско месо. Три седмици преди това конско месо беше открито в хамбургери във Великобритания и Ирландия. Британското подразделение на Финдъс съобщи, че още на 4 февруари е изтеглило от продажба въпросните полуфабрикати. Трима души са арестувани за измама.
ШВЕЦИЯ
На 8 февруари Финдъс изтегли от продажба дълбоко замразени порции лазаня, произведени от нейния френски подизпълнител Комижел (Comigel). Няколко големи вериги шведски супермаркети направиха същото. Шведският мебелен гигант Икеа (Ikea) обви на 25 февруари, че изтегля предлаганите на хранителния щанд на магазините му кюфтенца в 14 европейски страни. На 26 февруари този продукт беше изтеглен и от магазини на Икеа в Азия и на Карибите и така засегнатите страни станаха общо 24.
ФРАНЦИЯ
На 12 февруари марката Пикар (Picard), производител на дълбоко замразени полуфабрикати обяви, че е открито конско месо в лазаня и спира търговията с продукти, обозначени като
съдържащи говеждо месо, произведени от Комижел. Правителството посочва за основен виновник за "икономическа измама" компанията Спангеро (Spanghero). Санитарното й разрешително е отнето временно на 14 февруари и частично възстановено на 18 февруари. Спангеро слага край на търговията си с месо на 22 февруари. Лазаня, продавана от най-големия в света производител на храни и напитки Нестле (Nestlе) за ресторантьорството, е
изтеглена от пазара на 19 февруари.

ГЕРМАНИЯ
На 13 февруари търговската верига Реал (Real) обяви, че конско месо е открито в партида замразена лазаня. След Реал и Лидл (Lidl), магазините Алди (Aldi) и Кайзерс Тенгелман
(Kaiser's Tengelmann) признават на 15 февруари, че също са открили съмнителни продукти.
ШВЕЙЦАРИЯ
Супермаркетите Кооп (Coop) обявяват на 13 февруари наличие на конско месо в дълбоко замразена лазаня.
АВСТРИЯ
На 15 февруари партиди "тортелини с говеждо месо", продавани в Лидл и доставени от Лихтенщайн, са изтеглени от магазините в страната.
НОРВЕГИЯ
Дистрибуторската мрежа НоргесГрупен (NorgesGruppen) потвърди на 15 февруари наличието на конско месо в продавана от нея лазаня, която е била изтеглена от търговската мрежа седмица преди това.
ДАНИЯ
Също на 15 февруари властите започнаха разследване на кланица по подозрение, че е възможно да е смесила конско месо в говеждо, предназначено за производители на пица.
Лидл изтегля от продажба на 18 февруари лазаня с марката Комбино (Combino).
ХОЛАНДИЯ
Извършени са проверки в около 140 месарници и супермаркети. Временно е спряна дейността на търговци на едро, смесвали конско и говеждо месо.
БЪЛГАРИЯ
На 16 февруари властите изтеглят от продажба 1686 килограма лазаня от голяма търговска верига.
ФИНЛАНДИЯ
На 18 февруари Лидл изтегля от продажба гулаш и равиоли, съдържащи конско месо.
БЕЛГИЯ
Дълбоко замразена пене "Болонезе марка Комбино е изтеглена от Лидл на 18 февруари.
ИТАЛИЯ
Конско месо е открито в лазаня сос болонезе Примиа (Primia) на 23 февруари.
ИСПАНИЯ
На 21 февруари на Канарските острови са иззети от търговската мрежа 1 тон хамбургери. На 25 февруари властите обявяват, че са открили конско месо в канелони.
ПОРТУГАЛИЯ
На 19 февруари е изтеглена от пазара замразена лазаня, продавана от Нестле (Nestlе) на ресторантите.
ПОЛША
На 24 февруари ветеринарните служби правят проверка на двама доставчици на кайма.
СЛОВЕНИЯ
На 19 февруари властите откриват наличие на конско месо в замразена лазаня. На 24 февруари замразени тортелини, произведени в Лихтенщайн, са изтеглени от продажба.
ЧЕХИЯ
Лазаня, произведена от Тавола (Tavola) в Люксембург е изтеглена от продажба на 20 февруари.
УНГАРИЯ
На 26 февруари властите обявяват, че лазаня с етикет за говеждо месо съдържа конско.
АЗИЯ
Хонконг обяви на 20 февруари, че изтегля от продажба лазаня Финдъс. На 26 февруари Икеа изтегля от продажба кюфтенца в Тайланд и Хонконг.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg