EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Консервите: 66% - 82% родни плодове & зеленуци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Консервите: 66% - 82% родни плодове & зеленуци

mail07:20 | 01.11.2015прегледи 19075 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

През последни дни в публичното пространство се появиха твърдения, че корнишоните, използвани за киселите краставички, родно производство, са виетнамски, а българската лютеница съдържа кетчуп от Египет и Тунис. Какви са фактите, каква продукция се влага в българските консерви попитахме Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Отговорите от изпълнителния директор инж. Антоанета Божинова, специално за EconomyNews.bg:

Какво е съотношението български/чужди суровини в българската консервна промишленост?

Плодове

Преработени са 77.6 хил. тона пресни плодове, с 13% по-малко от предходната година. От преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 66.3%, следват доставките от ЕС – 16.7%, и внос от  трети страни – 9.4%. Предприятията  притежават 3.7 хил. дка собствени площи, от които са доставени 3.1% от преработените плодове. Делът на плодовете, преработените на ишлеме, е 4.5%. С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 31.6%, следвани от ябълките – 24.9%,  прасковите – 16.4% и сливите – 8.0%. В производството на готова продукция са вложени 2.5 хил. тона плодови концентрати или други междинни продукти, като 36.8% са местно производство, вносът от трети страни е 35.1%, а доставките от страните на ЕС са 28.1%. Най-голямо е количеството плодови концентрати и други междинни продукти от праскови – 721 тона, следвани от ябълки – 421 тона и от сливи – 390 тона. 

Зеленчуци

Преработени са 95.8 хил.тона пресни зеленчуци, с 9.0% повече от предходната година. От преработените пресни зеленчуци с най- голям дял са доставените от български производители – 82.6%, следват доставките от ЕС – 6.0% и внос от трети страни – 2.3%. От собствени площи на предприятия (5.9 хил. дка) са доставени 8.1% от преработените зеленчуци и на ишлеме са преработени 1% от зеленчуците. С най-голям дял от преработените зеленчуци садоматите –43.4%, следва пиперът –15.8%, и патладжанът – 6.1%. В производството на готова продукция са използвани 5.5 хил. тона зеленчукови концентрати или други междинни продукти, като 70.1% от тях са местно производство. Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати, вложени в производството на готова продукция, са от домати – 4 162 тона, следвани от концентрат от пипер – 982 тона и от патладжан – 230 тона.

Откъде /кои държави/ набавят недостигащите количества суровини българските консервни предприятия?

  • Праскови – Гърция
  • Домати – Турция, Гърция, Македония
  • Пипер - Турция, Гърция, Македония

Какви са тенденциите в българската хранителна индустрия като вкусове и предпочитания?

Има лек превес в предпочитание към продукти, приготвени по традиционни рецепти в опаковки подходящи за индивидуално хранене.

Къде изнасят българските консервни предприятия?

Делът на готовата продукция от преработени плодове, е реализирана:

  • в страната - 23.7%
  • в ЕС - 25.3%
  • износът за трети страни е 15.7% от общата продукция.

Делът на количествата от плодова продукция на склад към 31.12.2014 г. е 35.3%.

Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 45.4%, изпращанията за ЕС са 23.1%, а износът в трети страни е 8.0%. Делът на зеленчуковата продукция на склад е 23.5%.

Основните страни за износ /трети страни/ - Русия, САЩ, Канада, Австралия, Израел

Кои са основните предизвикателства пред българските консервни предприятия?

Най-общо те могат да бъдат обобщени така:

Ниско ниво на сътрудничество между частния и държавния сектор- затруднен  достъп до финансиране, което може да доведе до по-ниски ПЧИ, намалено производство, по-ниска интензивност на иновациите.

Работа за износ- търсенето на продукцията ни в България е многократно по-слабо от това на външните пазари.

Проблеми с персонала - липсата на гъвкавост при наемането на персонал; Ситуиране на фабриките в малки населени места.

Несигурна суровина -  хроничен недостиг на суровина; малки производители, трудно сдружаване, несигурни доставки; липса на партидност; липса на доказателство за спазени изисквания на ДССП /Добри селско-стопански практики/, което се явява проблем за преработвателните предприятия в спазване на системите за безопасност и качество /НАССР, IFS и др./

Използванаинформация – Агростатистика и Анализ СППЗ за 2014г.

Бележка: В Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци членуват близо 40 български компании, включително най-големите и най-популярните като марки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg