EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Конкурентоспособност: България №49

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конкурентоспособност: България №49

mail07:00 | 28.09.2017прегледи 11936 коментарикоментари 0


България вече е на 49-та позиция в Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум. Страната ни се придвижва с едно място напред спрямо миналата година.

Докладът за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум се базира на 16 показателя, подредени в списък. Изследването е протичало като анкетираните е трябвало да посочат петте най-проблемни показателя за правене на бизнес в своята страна. След това анкетираните е трябвало да подредят тези показатели в класация в низходящ ред.

Според резултатите от Доклада в България най-лош показател за правене на бизнес е корупцията - с 17.8 пункта. На второ място в лошата класация се нарежда показателя "неефективност правителствената бюрокрация" - с 12.0 пункта. С 9.3 пункта е показателят "данъчни ставки".

На четвърта позиция като показател за негативно влияние върху бизнеса анкетираните са посочили "лоша работна етика с работната ръка", следван от "достъп до финанси", "неадекватно образована работна ръка", "политическа нестабилност" и други.

Статистиката отчита и фактори като здравеопазването и образованието в държавите.

Според Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум най-конкурентоспособната икономика в света е тази на Швейцария. Във връзка с това икономистът Тиери Жейже заяви пред БНТ, че многогодишният успех на икономиката на Швейцария се основава на нейния иновативен капацитет - страната разполагала с най-иновативните модели, най-гъвкавите организации и сигурен пазар на труда.

След Швейцария в класацията се нареждат САЩ, които се придвижват с една позиция напред. На трето място е Сингапур, на четвърто - Холандия, а на пето - Германия.

zoom_sss

.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047