EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Компенсациите за скъпа енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Компенсациите за скъпа енергия

mail07:42 | 21.01.2022прегледи 671 коментарикоментари 0


Топлофикационните дружества и битовите потребители на природен газ ще получат компенсации заради растящите цени на синьото гориво. Това реши Министерският съвет, одобрявайки програма за компенсиране на тези клиенти, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
Програмата предвижда подкрепа с фиксирана сума за всеки мегаватчас използван природен газ.

Индикативният размер на финансирането по програмата е 140 млн. лв., а периодът на подпомагане е от 1 декември 2021 г. до 31 януари 2022 г. Очаква се от програмата да се възползват близо 140 хил. клиенти на природен газ. Te са част от целия пакет мерки, одобрен от правителството за компенсиране на индустрията и бита във връзка с високия ръст на цените на електроенергията и природния газ, в размер на 1.5 милиарда лева.

Компенсациите ще се изчисляват като 50 процента от разликата между цената на обществен доставчик, одобрена от КЕВР за съответния месец, и прогнозната цена на природния газ за първото тримесечие на 2022 г. съгласно ценовото решение на регулатора от 1 юли 2021 г. В сумите не е включен ДДС.

Компенсациите ще се отразяват в издадените от съответния доставчик фактури като намаление на дължимата за плащане сума. В сметките за месец януари 2022 г. ще бъде включен целият размер на компенсацията за декември 2021 и януари 2022 година.

Програмата ще се реализира след получаване на положително решение от Европейската комисия или на становище, че компенсациите не представляват държавна помощ. По аналогия с програмата за компенсиране заради високите цени на електроенергията, предстои Министерството на енергетиката да сключи договори с доставчиците-крайни снабдители на природен газ, с обществения доставчик или търговците на природен газ.

Компенсациите за индустрията заради високите енергийни цени ще продължат и през първото тримесечие на 2022 година. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, с което е одобрена програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия.

Приемането на програмата има за цел запазване на конкурентоспособността на индустрията и преодоляване на допълнителния инфлационен натиск, породен от високите цени на електроенергията.

Компенсациите към индустрията ще продължат да се предоставят на базата на количествата активна електрическа енергия, върху която се начислява цена "задължение към обществото", с фиксирана сума за всеки мегаватчас използвана електроенергия за всеки отделен месец, като в сумата не е включен ДДС.

Размерът на предвидената подкрепа ще се изчислява като 75 процента от разликата за съответния месец между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на БНЕБ и базовата цена от 185.59 лв/мвтч (средна цена базов товар, пазар ден напред на БНЕБ за м. юли 2021 г.), но не повече от 250 лв/мвтч. Компенсация за клиенти с цени под базовата не се предвижда.

Бюджетът на програмата е в общ размер на 235 млн. лв за месец януари. Компенсациите ще бъдат изплатени до 30 април 2022 година. Tя е част от целия пакет мерки, одобрен от правителството за компенсиране на индустрията и бита във връзка с високия ръст на цените на електроенергията и природния газ, в размер на 1.5 милиарда лева.

Министерският съвет  одобри и компенсациите за бизнес потребителите на електричество и за битовите потребители на газ, съобщи министър-председателят Кирил Петков.

Той обясни, че по-високите сметки за ток на битовите потребители се дължат на увеличението на цената на тока през юли 2021 година. Премиерът увери, че докато мораториумът е в сила, сметките няма да се увеличат, а когато мораториумът падне, че няма да има шоково нарастване на сметките. Министър-председателят каза по отношение на сметките за ток, че бизнесът е компенсиран със 110 лв. за киловатчас за ноември и със 130 лв. - за декември, а сега е приет нов таван до 250 лв. на мегаватчас за януари в зависимост от пазарните цени.

Премиерът уточни, че за малките бизнеси това означава, че сметките им за декември са по-високи на база на по-високите пазарни цени, но компенсацията, която те ще получат в началото на февруари за сметките за януари ще включва допълнителното подпомагане, което е прието за декември. "С други думи тяхната сметка в началото на февруари ще бъде значително по-ниска, отколкото тази, която виждат сега", посочи премиерът Петков.

За битовите потребители на природен газ компенсацията за декември ще бъде 26,77 лв. за мегаватчас, а за януари - 42,33 лв. за мегаватчас.
Той уточни, че компенсациите ще бъдат начислени във фактурите за януари като ще бъде посочена компенсацията по стойност за декември и за януари.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1858