EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Компании подкрепят студенти, млади специалисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Компании подкрепят студенти, млади специалисти

mail14:38 | 14.03.2016прегледи 798 коментарикоментари 0


400 ученици и студенти от 7 български града взеха участие в кариерния форум „Професиите на бъдещето” в София Тех Парк. Как технологиите променят професионалния ни делник? Кои са професиите, които ще бъдат най-актуални в следващите години? Как да идентифицираме и развиваме таланта си и как да преодолеем страха от провала? Това бяха част от акцентите на форума. Заместник-министърът на образованието и науката, проф. Николай Денков откри събитието и отправи послание, че обединените усилия на институциите, неправителствения сектор, бизнеса и личната мотивация на младите хора са ключът към успешната образователна реформа и професионалната реализация на следващото поколение. Д-р Анна-Мари Виламовска, секретар на Президента на републиката по иновации и здравна политика и ръководител на президентските награди „Джон Атанасов“, поздрави младежите и изказа надеждата, че в залата стоят поне няколко бъдещи носители на наградата за талантливи млади ИТ учени.  Инж. Стефан Златев от Бош България представи новаторската визия на компанията, базирана изцяло на технологичната революция, на която всички ние сме съвременници и говори за навлизането на технологиите във всички сфери на професионалния и личния ни живот. Сред останалите лектои бяха търговският директор на Майкрософт Иво Русев, Александър Самарджиев от Експириън България, Тихомир Матеев от Vmware, Ираван Хира от  HPE, Шакир Ахмедов от Samsung, Христо Христов от Нетинфо, Диана Куршумова от Manpower, Жени Георгиева от Talent-Link и Радостина Добрева от Concentrix и др. По време на форума, при пълна зала и изключително висок интерес, за бъдещето на професиите говориха още представители на Google, Vivacom и Talent Hunter. Фокус на всички презентации и дискусии бяха иновациите, технологиите и дигитализацията на живота и професиите и какво кариерно бъдеще чертаят те за младите хора у нас в идните години.

Общо 11 предложения спечелиха финансиране от VIVACOM Регионален грант, който стартира за пръв път в края на 2015 г. Инициативата на телекома се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право. В кампанията кандидатстваха неправителствени организации, училища и читалища от 27 области в страната. Регионалният грант цели подпомагане на регионите в България и стимулиране на малките общности в тях. В рамките на програмата постъпиха 270 проекта, 94 от които подадени от малки села в България. Над 100 от получените предложения бяха подготвени от училища, а 50 – от читалища. 20% от всички проекти бяха насочени към образованието и развитието на умения сред подрастващите.

За 13–та година телекомът отваря врати за млади и амбициозни хора, които търсят своята професионална реализация в България. Проектът тази година протича под надслов “VIVAROOMS Ключът е в теб!“ и е насочен към развитие и задържане на таланти, чрез придобиване на практически и професионални умения. Програмата стартира през месец март и поетапно ще приема стажанти в летните месеци на годината в цялата страна. Всеки стажант има индивидуално назначен ментор, който да го въведе в дебрите на професионалните му интереси. Като част от лятната програма участниците в нея имат възможност да стажуват на трудов договор, да получат конкурентно заплащане и социални придобивки и не на последно място - да участват в специфични обучения – бизнес етикет и комуникация, презентационни умения и електробезопасност. Всяка година над 40% от стажантите биват наети на постоянна работа в различни дирекции на българския телеком. Интересът на младите хора е насочен предимно към реализация в компанията, заради високото ниво на професионализъм и разнообразните възможностите, които предлага.

ЕНЕРГО-ПРО предлага възможност за професионална подготовка на млади специалисти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020”. Компанията набира стажанти за оперативни дейности по електроразпределителната мрежа по проект „Нова възможност за младежка заетост” за всички областни градове на територията, на която оперира дружеството – Варна, Русе, Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Добрич, Габрово и Горна Оряховица. Търсят се също и стажанти за административни функции в централата на компанията в гр. Варна. Новопостъпилите стажанти ще получават възнаграждение по програмата според минималния осигурителен праг за съответната длъжност.

С помощта на програмата се предоставя възможност на младежи до 29-годишна възраст да придобият практически умения в реална работна среда, които ще повишат тяхната конкурентоспособност на пазара на труда.

Изискванията към желаещите да участват в стажантската програма, част от проекта „Нова възможност за младежка заетост”, са:

•             Да са на възраст до 29 години включително;

•             Да са регистрирани в дирекция „Бюро по труда“;

•             Да не участват в никакви форми на заетост, образование или обучение;

•             Да не са включени в други програми и/или мерки за обучение и насърчаване на заетостта;

•             Да са завършили средно или висше образование и да нямат стаж и професионален опит по специалността или професионалното направление на стажа.

16 млади специалисти вече стартираха своя стаж в ЕНЕРГО-ПРО по програмата. Стажантите ще придобият професионален опит и практически умения за период от 6 месеца с определен от работодателя наставник. Професионалният стаж ще улесни прехода на младите специалисти от образование към заетост. Те ще усвоят знания, умения, трудови навици и опит по придобитата специалност в средното или висшето училище, съответстващи на изискванията на пазара на труда. 

Специализирано обучение-семинар на тема „Как да правим успешен бизнес с Китай? Практически съвети и възможности за ефективно сътрудничество“ ще се проведе на  14 март 2016 г., от 13:30 до 17:00 часа, в гр. Пловдив, Камара на строителите, комплекс „Хеброс“. 

Организатор на обучението е Българо-китайската търговско-промишлена палата /БКТПП/ в партньорство с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Българските работодателски организации, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие (БКАБР), Българска инвестиционно-строителна асоциация (БИСА) и Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК).

Участието в обучението е безплатно! Целта на семинара е запознаването на българския бизнес със специфичните особености на китайския пазар, възможностите за установяване на ефективни форми на сътрудничество между китайски и български фирми, сертифициране и регистриране на търговски марки в Китай, навлизане и позициониране на китайския пазар, практически съвети и добри практики, привличане на китайски инвеститори и др.

Лекторите на семинара, като Кръстьо Белев от Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Лъчезар Динев, председател на БКТПП, са експерти с опит в правенето на бизнес с китайски партньори и навлизане и утвърждаване на китайския пазар.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg