EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Комитет за по-квалифицирани земеделци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Комитет за по-квалифицирани земеделци

mail09:30 | 04.06.2012прегледи 489 коментарикоментари 0


Секторен комитет на Европейско равнище ще обедини усилията на държавите-членки за повишаване на професионалната квалификация на земеделските производители, съобщи МЗХ. Това стана ясно на международната конференция за подготовка на комитета, в която участва заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.
„Наша обща цел е да помогнем на българските земеделци да станат истински професионалисти в работата си, за да се храним с качествени продукти и за да запазим уникалните качества на земята, която имаме. И това не трябва да се случва инцидентно и хаотично. Обучението има смисъл само ако е постоянно и ако отговаря на конкретните нужди”, подчерта зам.-министър Боянова.
Участниците във форума от България, Германия, Македония, Сърбия, Хърватия и Словения откроиха няколко проблемни области при професионалната квалификация в земеделието. Най-важните сред тях са липсата на връзка между пазара на труда и потребностите от нови специалисти, липсата на анализ на нуждите от работна сила в сектора, остарелите учебни програми, които не отговарят на новите технологии в земеделието, и недостатъчните инвестиции в обучението на работната сила. „Европа залага все повече на образованието като приоритет и това не е случайно - интелигентният и устойчив растеж се постига със знаещи и компетентни хора. Земеделците не правят изключение и затова ние ще продължим да отделяме значителен ресурс за тяхната по-висока квалификация”, каза в заключение Светлана Боянова.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046