EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Комисия за пенсионните фондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Комисия за пенсионните фондове

mail06:30 | 06.02.2015прегледи 1223 коментарикоментари 0


Създаването на временна анкетна комисия, която да проучи финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях поискаха официално депутати от Реформаторския блок, БСП, АБВ и Патриотичния фронт.

Комисията ще се състои от 8 членове - по един от всяка парламентарна група и ще действа един месец, гласи внесеното в деловодството на Народното събрание предложение, което е подписано от Михаил Миков, Радан Кънев, Борислав Борисов, Валери Симеонов и други.

"Предстоящите дискусии върху предложените от управляващата коалиция промени в пенсионното осигуряване засягат интересите на стотици хиляди българи. В създаваните от 2000 година пенсионни фондове са натрупани досега около 8 млрд. лева и тази сума продължава да расте. Вземането на каквито и да било решения и избор на алтернативи за т. нар. втори пенсионен стълб ни задължава да се запознаем в детайли със състоянието на тези фондове", пишат в мотивите си вносителите на предложението.

Евентуалното прехвърляне на средства от пенсионните фондове към Националния осигурителен институт би имало съществено въздействие не само върху държавните финанси, но и върху цялата финансова системата на страната, пише още в мотивите. Според вносителите предложението им има превантивен ефект по отношение осигуряване на стабилността на пенсионните фондове, като е необходимо да се провери и ефективността на надзора от страна на Комисията за финансов надзор върху фондовете.

Според вносителите, създаването на временна анкетна комисия по този въпрос ще даде възможност за систематизиране и анализиране на информация и алтернативни виждания и оценка по проблема, които ще улеснят Народното събрание за вземането на най-правилното решение. /БГНЕС


Тагове: фондове, пенсия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg