EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Комисар Хюбнер за слабостите на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Комисар Хюбнер за слабостите на България

mail19:02 | 07.07.2009прегледи 583 коментарикоментари 0


HUBNERИмахме трудни моменти с България, но имаше също и голямо удовлетворение да се работи със страната, защото тя се отнесе много сериозно към своите слабости.
Това подчерта еврокомисарката, отговаряща за регионалната политика Данута Хюбнер в специално интервю за БТА. То бе едно от последните й на този отговорен пост в Европейската комисия. Данута Хюбнер участва в изборите за Европейски парламент, получи доверието на полските избиратели и се очаква от другия месец да смени кабинета си в комисията с депутатска банка в парламента.
Тя припомни наложеното преди година и половина суспендиране на плащанията към България по линия на предприсъединителната програма ИСПА, която е в нейния ресор. Бяха замразени 115 милиона евро за пътни проекти.
Работихме много упорито с правителството повече от година, с вицепремиера Плугчиева, с други държавни представители и намерихме начин да се излезе от проблемите. Българските власти подобриха системата. Бях изключително доволна, че положените усилия, едни на политическо равнище, други - на чисто техническо, се оказаха успешни и можахме да прекратим суспендирането тази година, изтъкна Данута Хюбнер.
Оценявам високо, че инвестирането продължи и вече е открита част от магистрала "Люлин". Вярвам, че това инвестиране ще приключи навреме, то трябва да стане до края на следващата година, така че оставащите средства да бъдат използвани. Защото българските граждани имат спешна нужда от по-добра инфраструктура, добави тя.
Комисар Хюбнер се надява, че България е научила урока от случилото се. А този урок е, че правилата трябва да се спазват, че ако има нередности или незаконни неща, те трябва незабавно да бъдат коригирани. Много съм доволна също, че към България вече са насочени 15 на сто от новото финансиране за конкретни проекти. В Европейската комисия се надяваме, че тези 9 милиарда
евро, които страната трябва да получи от регионалния, социалния и земеделския фонд, ще бъдат напълно и бързо използвани.
Разбира се, трябва да бъдем бдителни по отношение на потенциални нарушения и да правим всичко възможно да не се допусне повторение на случилото се. Най-малко, защото самата България не може да си го позволи. А ние трябва да сме сигурни, че всяко евро се използва така, че България да се развива
по-бързо, сегашната криза да се преодолява, а нещата се вършат според закона, изтъкна тя.
Скоро в България ще има парламентарни избори. Има ли комисар Хюбнер съвет към следващото управление?
От гледна точка на европейската регионална политика е важно да се запази известна приемственост. Не трябва да се губят хората, които вече са се научили как България да работи със структурните фондове и с Европейската комисия. Разбира се, има нужда от постоянно подобрение на държавните структури на национално и регионално равнище, но България трябва да продължи да инвестира в качеството на администрацията. Зная, че не е леко да се намери правилният баланс между приемствеността и необходимостта от промяна, това е цяло изкуство. Но при всяко положение доброто трябва да се запазва. Защото да се научи как се прилага европейската регионална политика отнема време и много често се правят грешки от незнание. Затова всички, които вече знаят, са придобивка, за която трябва да се полагат грижи. Желая
всичко най-добро на българите по време на изборите, но искам да вярвам, че тази политическа мъдрост няма да позволи да бъдат изкарани от системата онези, които са се научили и знаят. Това е сериозно предизвикателство, но е нещо много важно, изтъкна Данута Хюбнер.
А ще може ли да посети ли тя страната ни между 8 и 10 юли, както бе обявено миналата седмица?
Надявам се по това време още да съм комисар. Но съм сигурна, че визитата ще се състои, който и да е комисар по това време. Искам също да кажа, че ще работя тясно с България, когато отида в Европейския парламент. Надявам се да продължа да я посещавам, да й оказвам съдействие в рамките на възможностите на европейски парламентарист, заяви тя.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1126