EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Комерсант": Русия строи българска АЕЦ със собствени пари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Комерсант": Русия строи българска АЕЦ със собствени пари

mail10:17 | 24.02.2010прегледи 1160 коментарикоментари 0


Русия може за първи път да получи АЕЦ в чужбина, пише днес в електронното си издание руският в. "Комерсант".
Москва не успя да убеди България да вземе кредит за АЕЦ в Белене и сега Русия трябва да финансира строежа. Проектът за изграждането на два енергийни блока е спрян, заради липса на инвеститор. Шефът на Росатом Сергей Кириенко отбеляза, че Русия е готова да осигури финансиране, като тя може да стане акционер в АЕЦ "Белене", размерът на пакета ще се определи пак от София,  която сега контролира 51 на сто от акциите в консорциума за строителството на бъдещата АЕЦ, допълва "Комерсант".
В продължение на две години в АЕЦ в Белене ще бъдат вложени 1,9 милиарда евро. В замяна Русия може да получи до 80 на сто от акциите на електроцентралата. А България ще има опция да изкупи този дял, но ако София не се възползва от нея, то Русия ще дострои АЕЦ и ще запази собствеността си върху нея. Тези инвестиции могат да се върнат, ако електроцентралата продава продукцията си на свободния пазар, отбелязва авторът на коментара на "Комерсант" Владимир Дзагуто.
Русия и България се договориха да започнат работа по проекта АЕЦ „Белене” през есента на 2010 г., съобщи цитиран от ПРАЙМ-ТАСС, руският енергиен министър Сергей Шматко по повод посещението му в България преди седмица. Според него страните са се договорили до края на март да приключат всички процедури по разработване на окончателни предложения и тяхното корпоративно оформление и да се премине към работа. През есента на миналата година германската  RWE излезе от проекта, припомня ПРАЙМ - ТАСС. В изказванията на българския енергиен министър акцентът е върху дейността по търсене на инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене", както и върху необходимостта България да запази най- малко 50% от собствеността си върху централата.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще бъде изслушан в петък в пленарна зала във връзка с публичните изявления по повод намерението на правителството за изграждането на АЕЦ „Белене”. Това решиха депутатите по предложение на депутатите от Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Иванов, съобщи агенция Фокус. Предложението е прието със 163 гласа „за” и двама „въздържали се”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1043