EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Коментари за споразумението за реадмисия с Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Коментари за споразумението за реадмисия с Турция

mail12:45 | 17.06.2016прегледи 792 коментарикоментари 0


Има споразумение за реадмисия с Турция, което трябваше да влезе в сила от 1 юни. Фактическото състояние в момента е следното: имаме оформени документи за около 200 души, които трябва да бъдат върнати в Турция по силата на това споразумение. В сроковете, в които трябваше да получим отговор от турската страна, ние не сме получили за 8. Това заяви на брифинг в Бургас вътрешният министър Румяна Бъчварова, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Имаме информация, че турската страна се въздържа от изпълнението на задълженията си по това споразумение с аргументи, свързани с отношенията и с процесите, които текат в преговорите с ЕС. Искам да ви уверя, че сме предвидили такъв сценарий и сме планирали мерки, които бихме предприели, ако се промени ситуацията по българо-турската граница, която следим непрекъснато. Следим процеса, вземаме освен оперативни и дипломатически мерки, добави Бъчварова. Очакваме различни варианти - от най-леките до най-опасните, но се надявам, че въпреки че турската страна не изпълни задълженията си по реадмисия ще продължим да поддържаме добрите си отношения в оперативен порядък и ситуацията няма да се промени съществено. Продължава комуникацията между служителите, които работят по българо-турската граница, не сме алармирани за проблем в това отношение. Надявам се в най-лошия случай ситуацията да остане както е сега, каза още Бъчварова.

За нас най-важното е, когато има споразумение за реадмисия, то да бъде спазвано. Не бива обаче да правим прибързани изводи.  В споразумението на Турция с ЕС е упоменато, че през първите 3 години от приложението му, турската страна има право да фиксира броя мигранти от трети страни, които приема обратно на своя територия. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ евродепутатът Мария Габриел по повод отказа на Турция да приеме обратно от България 200 нелегални мигранти.

Това не важи единствено за мигрантите от трети страни, с чиито страни Турция има договори за реадмисия. Така че, за мен, преди да правим прибързани изводи, е много важно да имаме информация какви са хората, за които се е получил отказ. Има съвсем конкретни текстове в споразуменията, които позволяват на турската страна такъв тип действия. Важното е да остане диалогът. Точно заради това всяка дума в момента е важна.

ЕС има инструменти за реакция, включително и ясни текстове в споразумението, ако, хипотетично, Турция откаже реадмисия без обяснение или в нарушение на договореностите, подчерта Габриел. Тя коментира и обвързването на споразумението с визовата либерализация за турските граждани:

За Турция темата за либерализация на визите е много важна и много чувствителна. Същевременно трябва на всички да ни е ясно, включително на фона на последния доклад на ЕК, че срокът 1 юли е нереален. Либерализация на визите става само след изпълнение на всички критерии, заложени в съвместния план.

Страната ни не чака нещо отвън да се случи, за да вземе мерки за опазването на границата си, категорична е Габриел, според която не бива да говорим за "план Б". България е мобилизирана и за засилване на контрола на външните граници и за съвместни операции с Фронтекс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg