EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Командировка в чужбина само с трудов договор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Командировка в чужбина само с трудов договор

mail15:33 | 13.10.2016прегледи 1209 коментарикоментари 0


Командироването на български работници в държава-членка на Европейския съюз ще става само с трудов договор за целия период на командировката, а работодателите в приемащата държава ще бъдат задължени да осигурят най-малко същите минимални условия за труд и на заплащане. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които ще бъдат разгледани на заседание на правителството. Законопроектът въвежда изискванията на европейска директива.

Ако български работник бъде командирован или изпратен в рамките на предоставяне на услуга в друга държава-членка, той задължително трябва да работи на трудов договор през целия период на престоя си в съответната държава.

Работодателят трябва да му осигури поне минималните условия на труд, които са установени за работниците на същата или на сходна работа. Минималните изисквания се отнасят до максималната продължителност на работния ден и минималното време за почивка, платените отпуски, ставките на заплащане, включително за извънреден труд.

Задължителните правила включват също изисквания за здраве и безопасност на работното място, защитни мерки при наемането на работа на бременни жени или родилки, равно третиране на мъжете и жените.

Със законопроекта се въвежда възможност работниците да предявяват искове срещу своя работодател в случаите, в които са претърпели вреди, поради неспазване на минималните условията на работа. Предвижда се и закрила за тези, които са предявили иск срещу работодателя.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101