EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко ще струва световният енергиен преход?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко ще струва световният енергиен преход?

mail18:05 | 31.03.2022прегледи 837 коментарикоментари 0


Годишни инвестиции възлизащи на 5,7 трилиона долара са необходими за осъществяване на целите на глобалния енергиен преход до 2030 г., сочи доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (International Renewable Energy Agency - IRENA), който бе представен в Берлин, предава ДПА. 

В доклада се прогнозира, че тази сума е необходима за постигане на целта, договорена в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. - ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Генералният директор на Международната агенция за възобновяема енергия Франческо Ла Камера каза, че постигнатото в областта на енергийният преход все още е далеч от правилния път и ако не предприемем радикални стъпки през следващите години, възможността за постигане на глобалните климатични цели ще бъде намалена или дори унищожена.

Наред с бързия растеж в сектора на възобновяемата енергия, значителните подобрения в енергийната ефективност и електрификацията на продуктите за крайна употреба (като електрически автомобили и термопомпи) са сред стъпките, които агенцията посочва като необходими за стимулиране на промяната.

Въпреки че вятърната и слънчевата енергия водят до нови инвестиции в енергийния сектор, промишлеността и крайните потребители все още често използват газ, докато петролът доминира в транспортния сектор.

Според изследователския доклад е необходимо по-засилено използване на водород, биомаса и геоложко съхранение на въглероден диоксид чрез инжектирането му в дълбоки подземни слоеве от порести скали, покрити с непромокаеми скали, по начин, който гарантира, че газът не изтича в атмосферата.

Експертите на агенцията разглеждат програмите за подпомагане, свързани с епидемията от коронавирус, като пропусната възможност, защото само 6 процента от 15-те трилиона долара, изразходвани от страните от Г-20, са инвестирани в благоприятна за климата енергия през последните две години. 

Производството на енергия по начин, благоприятен за климата, може да генерира 85 милиона нови работни места до 2030 г., което далеч надхвърля 12 милиона работни места, съкратени в сектора на изкопаемите горива, а възобновяемите източници могат да помогнат на страните да се освободят от зависимостта си от внос на изкопаеми горива.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144