EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко ще струва наборният войник?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко ще струва наборният войник?

mail11:04 | 13.07.2016прегледи 1007 коментарикоментари 0


Средствата за издръжка на един кадрови военнослужещ на месец сумарно са около 1396 лева, а разходите за наборен войник месечно биха били около 2235 лева при евентуално връщане на задължението за наборна военна служба, посочи военният министър Николай Ненчев пред депутати в Комисията по отбрана.
Министърът посочи, че според Закона за отбраната и въоръжените сили, жените, както и мъжете, имат равни права за назначаване на длъжности за кадрова военна служба. Ограничение има единствено поради спецификата на дадени длъжности, които не биха могли да бъдат изпълнявани от жени. Поради това, при разглеждане на въпроса за наборна военна служба не би следвало да се поставя ограничение само за мъжете. От статистиката е видно, че потенциално за наборна военна служба биха могли да бъдат разглеждани общо около 45 000 до 50 000 младежи и девойки годишно, посочи министърът.
Същевременно резултатите от извършваните медицински прегледи за определяне на годността на кандидатите за военна служба през 2014 - 2015 г. показвали, че приблизително около 35-40% от тях не покриват медицинските стандарти при определяне на годността им за служба. В резултат на отпадането по негодност след медицински прегледи остават около 25 000 - 30 000 младежи и девойки.
Това показва, че при въвеждане на задължителна наборна военна служба, от един набор може да се очакват около 20 000 - 25 000 младежи и девойки на година, годни за такава. Освен това при връщане на задължителната наборна военна служба на такава ще подлежат и тези, които не са я отбили в периода след отпадането й от началото на 2008 година. Вземем ли решение за връщане на задължителна военна служба тези 276 000 младежи и девойки следва да бъдат разпределени за прием заедно с останалите, отбеляза министър Ненчев, който посочи, че очевидно това е огромен брой длъжности, непредвидени в числеността на въоръжените сили.
В отговор на въпрос министърът уточни, че според експертните оценки за подготовка на военнослужещ е необходима поне година.
Попитан за кадровия недостиг в армията, министърът посочи, че положението е силно обезпокоително. Като допълнително усложнение Ненчев посочи, че отсъствието на хора на особено важни длъжности като механик-водачи, шофьори и мерачи води до допълнително снижаване на способността на военните формирования. Министърът на отбраната отбеляза извода, че военната професия губи своята привлекателност.
За решаването на проблема с недостига на личен състав военното ведомство е набелязало редица мерки, които е разделило на такива, които биха могли да бъдат решени от МО, и такива, които не зависят от ведомството, а от други институции. Сред най-важните мерки министърът посочи увеличаването на възнагражденията, подобряване на социалния пакет. Във връзка с размера на възнагражденията, като един от възможните подходи за увеличаването им беше посочена възможността за промяна на размера на коефициентите, чрез които се изчислява размера на основното месечно възнаграждение, които да се изравнят с тези на МВР.
/източник:БТА, снимка: ЕП

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg