EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Колко ще орежат бюджета на ОСП?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко ще орежат бюджета на ОСП?

mail17:02 | 04.06.2018прегледи 1900 коментарикоментари 0


След редуцирането се очаква бюджетът за ОСП да бъде 365 млрд. евро, от които 286 млрд. евро по първи стълб, за директни плащания. За втория стълб средствата са 78.8 млрд. евро, за развитие на селските райони. Това каза от парламентарната трибуна министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов за общата селскостопанска политика на ЕС след 2020 година.

„ЕК предвижда намаление от 5% на общия бюджет. Същото е и намалението на бюджета за кохезионна политика“, посочи той. „За това, че бюджетът беше намален само със 5%, ЕК направи много сериозен пакет в приходната част. Първи и основен приход са вноските от страните членки, вноската сега е 11.4% за всяка една страна“, допълни министърът. „Само 0.7% е намалението по директните плащания. Единственото за прибалтийските държави има увеличение с 4%. Те бяха с критично ниски нива на директни плащания“, обясни Румен Порожанов. „В края на седмицата се очаква да се представят законодателните предложения по ОСП. Работихме активно с ЕК да предоставим заключенията си“, изтъкна земеделският министър. „Няма съществени различия в позициите на ЕП и страните членки каква да бъде структурата и приоритетите в политиката на ОСП. Оптимисти сме, че предлаганото законодателство, ще бъде одобрено от всички страни членки“, заяви той.

Коментар

Общата селскостопанска политика /ОСП/ е най-старата общо-европейска политика. Имайки предвид турбулентните времена, през които преминава европейското селско стопанство, и несигурността пред европейските и в частност българските земеделски производители, намирам предложението за намаляване на бюджета за ОСП за опасно. Това заяви евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Момчил Неков на пленарната сесия в Стасбург по време на обсъждането на Доклада относно бъдещето на прехраната и селското стопанство.

Според него е време да се промени моделът на българското земеделие. „Разпределението на субсидии не е справедливо - не е логично зърнопроизводството и зеленчукопроизводството да се субсидират диспропорционално, както е в момента“, подчерта евродепутатът.

Европейският парламент прие Доклада относно бъдещето на прехраната и селското стопанство. В него се казва, че ЕП настоява за опростяване и модернизиране на ОСП в икономическа полза на земеделските стопани с цел отговаряне на очакванията на гражданите. Евродепутатите подчертават, че първостепенните приоритети на реформата трябва да бъдат принципите, залегнали в Римския договор, целостта на единния пазар и истинската обща политика, както и подобаващо финансирана от ЕС. Те подкрепят устойчивото развитие на селското стопанство,  гарантирането на безопасни, висококачествени и разнообразни храни, заетост и развитие в селските райони.


Тагове: ОСП, Неков
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg