EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко танка има в България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко танка има в България?

mail14:05 | 26.06.2015прегледи 1423 коментарикоментари 0


Очаква се САЩ да разположат 250 единици военната техника в шест европейски страни, стана ясно от отговор на въпрос по време на парламентарен контрол военният министър Николай Ненчев. Ако евентуално те се разпределят по равно, в България ще има около 40 американски танка, които не би следвало да се разглеждат като каквато и да е заплаха.  Министърът отбеляза, че максимално разрешено за България е да разполага с 1475 танка, като у нас са налични 310. Няма нищо притеснително във всичко това, каза Николай Ненчев и добави, че техниката категорично няма да остане само на територията на  България, а ще се придвижва там където е необходимо.
Към днешна дата на територията на България, освен 80-те  танка на НАТО, които принадлежат на страната ни, има още два  танка на Алианса, които са на САЩ. Това съобщи във Варна  началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, цитиран от БТА. Той уточни, че от състава на Сухопътните войски на САЩ в  България има 244 военнослужещи с 44 машини, както и обслужваща  техника. На територията на страната има 11 самолета на НАТО с  228 военнослужещи и технически персонал, който ги обслужва, каза още той и уточни, че само след няколко часа тази бройка ще е  различна.
"Завършва учението "Тракийски орел 2", самолетите ще  напуснат територията на страната, а до края на месеца  територията на България ще напуснат както двата танка, така и  трите страйкъра, които ще изпълняват други задачи", обясни  Николов.
Следващите учения са планирани и ще започнат съгласно плана, и всичко това е оповестено в годишния план за взаимодействие,  обясни вицеадмиралът. Той припомни, че страната има планирани 78 учения, тренировки и подготовки.
 В цяла Европа тези учения се приветстват, у нас се създава истерия около тях, каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти в кулоарите на парламента в отговор на въпрос, свързан с разполагане на военна техника у нас.
Той беше категоричен, че няма искане за постоянно пребиваване на американска военна техника у нас, а става въпрос за учения. За тази година има планирани 78 такива учения, а в последните четири години са проведени над 200 учения. Всеки път се минава през една и съща процедура, не може преди всяко учение да се създава някаква истерия, коментира Митов.
В цяла Европа тези учения се приветстват, у нас се създава истерия около тях, посочи Митов и добави, че това е част от пропагандна война. Как в рамките на четири години са проведени 211 учения и никой не се сети да протестира, а сега в един момент поредното учение създава подобна истерия, попита той.
Той отбеляза, че Българската армия трябва да е подготвена, да тренира със своите съюзници. Тук идват войници и бойна техника не само от САЩ, а и от други държави членки на НАТО, коментира Митов.
Министърът припомни, че има споразумение от 2006 г. за сътрудничество в областта на сигурността и отбарната между България и САЩ, на базата на което се правят много учения, а американската държава е инвестирала 60 милиона долара за базите, които в момента се използват за тези учения.

 

 


Тагове: танка, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg