EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко струва Facebook

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко струва Facebook

mail13:20 | 14.05.2012прегледи 1022 коментарикоментари 0


Цветослав Цачев, Елана трейдинг
Публичното предлагане на акциите на социалната мрежа Facebook атакува след седмица фондовите борси с амбициите да постави рекорди за обеми и инвестиционен интерес.
С листването на 18-ти май се очертава да видим сделката на годината, защото компанията е марка с популярност и клиентска база, която съперничи на гиганти от мащаба на Coca Cola и Toyota Motors.
Facebook има над 900 милиона редовни потребители и вече промени облика на глобалната мрежа. Интересът към нея от потенциалните инвеститори е огромен – много по-лесно е за всеки да разбере как работи компанията и какво предлага. Facebook обединява, споделя и пристрастява до такава степен, че дори посещенията чрез мобилни телефони надминаха традиционния достъп с персонални компютри. Социалната мрежа е средство за маркетинг и реклама, за достъп до милиони потребители. В нейните плюсове се крият и слабите й страни – разпространението на лична информация и „преумората“ от потока информация. Двете страни на монетата са широко дискутирани през последните години, откакто Facebook стана фактор в обществото. Но съвсем отскоро е въпросът:
Колко струва Facebook?
Дали е скъпа или евтина компанията зависи изцяло от ъгъла, под който всеки инвеститор поглежда към акцията. Уорън Бъфет,например, не я определя като борсов балон, но според него е почти невъзможно да бъде оценена. Той не планира да купува.
На публичното предлагане ще бъдат пуснати 337.4 милиона акции на цена между 28 и 34 долара, което прави 96 милиарда долара стойност на компанията. Или над 100 долара за всеки регистриран потребител.
Това е два пъти по-малко от Google, но разликата с финансовите показатели е много по-съществена. Продажбите и печалбата на Google са такива, че тя се търгува на добри показатели за оценка – 18.6 пъти над печалбата и 5 пъти над годишните приходи. Facebook, например, струва 26 пъти повече от продажбите си за последните 12 отчетни месеца. Това определено е много скъпо, но не и непознато за IPO-пазара. Борсовият дебют на Google през 2004 г. беше на цена от 218 пъти над печалбата, а Apple в далечната 1980 г. се оценяваше 102 пъти над печалбата и 25 пъти над приходите. Компанията на Стийв Джобс обаче беше много малка и това й отвори възможност за растеж с десетилетия.
Какво показват финансовите отчети?
Ако Facebook поскъпне два пъти и се изравни с Google по стойност, ще трябва да направи и 11 пъти повече печалба, за да догони компанията по финансов резултат. И ако първото изглежда леснопостижимо на фона на борсова еуфория, на печалбата ще трябват много години, за да догони Google днес.
Растежът на Facebook е много висок – миналата година резултатите почти се удвоиха. Данните за първото тримесечие обаче показват забавяне на темповете на растеж спрямо година назад. Те са вече само 45%. Достъпът чрез мобилни устройства все още не генерира никакви приходи, а компанията оповести очакванията си, че в близките години те ще достигнат едва 5% от общите. В същото време разходите растат значително и вероятно ще продължат да се покачват с увеличението на броя на служителите и инвестициите в разработки на нови продукти и услуги. Практиката във Facebook досега е била голяма част от заплащането да става чрез сток опции. Няма причини да очакваме, че разрастването на щата ще промени начина на заплащане, така че финансовите резултати може да бъдат сериозно повлияни в негативна посока от изпълнението на опции.
Част от натрупаните средства вероятно ще отидат за поглъщане на фирми, както стана със сделката за 1 милиард за Instagram. Facebook придоби фирмата, за да не позволи покупката й от Twitter на двойно по-ниска цена, адресирайки така намеренията си да не оставя пространство за растеж за конкуренция. Новите продукти и услуги също ще генерират паричен поток, макар и трудно предсказуем към този момент. Китай се сочи за голяма възможност за разрастване на проникването на Facebook. Дори и при по-нисък процент на ползващи социалната мрежа само за няколко години в азиатската страна ще има толкова потребители, колкото в САЩ и Канада взети заедно.
Какви са оценките на анализаторите?
Независимите анализатори определят доста широк диапазон за справедливата стойност на акциите на Facebook. Повечето оценки съвпадат или надхвърлят диапазона на предлаганата цена при публичното предлагане. Само за пример: за да струва акцията 29 долара, според един от анализите, компанията трябва да увеличи печалбата си до близо 5 милиарда долара за пет години. По-високите ценови очаквания в други анализи са базирани на по-високи прогнози за отделни компоненти в приходите на Facebook, включително и от игрите на Zynga, достъпа чрез мобилни устройства и наскоро оповестените планове за създаване на център за продажба на софтуерни приложения. Прогнозите за цена от 45 долара след една година дават пространство за поскъпване на книжата след публичното предлагане, което със сигурност ще привлече много интерес на фондовите пазари. След първите дни на търговия ще бъдат публикувани много нови оценки и мнения от анализаторите на водещите брокерски компании в САЩ, защото те изчакват да видят как ще реагира цената на вторичен пазар.


 


Тагове: Facebook, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg