EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Колко зависима е Литва от руската енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко зависима е Литва от руската енергия

mail15:42 | 01.01.2010прегледи 1042 коментарикоментари 0


Един от най-острите критици на Русия - Литва - изключи снощи, час преди настъпването на Новата година, своя единствен действащ ядрен реактор в АЕЦ "Игналина". Това ще се превърне в сериозен тест за твърденията, че Русия използва енергията като политическо оръжие, пише днес EU Observer.
Централа бе спряна в съответствие с ангажиментите, поети от Литва при подписването на договора за присъединяване към ЕС. Страната строи нов реактор, който ще влезе в експлоатация между 2018-2020 г., а от 2015-2016 г. ще може да се възползва от новия електроразпределителен "мост" към Полша и Швеция.Същевременно се очаква цените на електроенергията да скочат с почти 70%.
Трябва да се има предвид, че Литва ще остане напълно зависима от вноса на енергия от Русия. През 2006 Москва прекъсна доставките на петрол за Литва по петролопровода"Дружба" тъй като Вилнюс продаде петролната рафинерия на полска компания вместо на руска държавна фирма. Тогава Литва заплаши, че ще наложи вето върху нов договор между ЕС и Русия, ако ЕК не я подкрепи в спора с Москва.
Отношенията между Русия - Литва - ЕС отново бяха оптегнати, през 2008 г., когато Вилнюс призова ЕС да наложи санкции на Русия след интервенцията в Грузия.
"Литовската енергийна система беше и е зависима от Русия, тъй като използваните от нас енергоресурси, доставките на газ и електричество са свързани с тази страна", заяви литовският президент и бивша еврокомисарка Далиа Грубаускайте в интервю за Балтийската информационна агенция, като същевременно обеща страната й да не променя критичната си позиция към Русия. Но с очакваното изостряне на политическата обстановка през 2010 г., когато Литва ще празнува 20-та годишнина от декларацията на независимост от Съветския съюз, други членове на правителството не са убедени в това.


Тагове: АЕЦ, Литва
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg