EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко губи АЕЦ "Козлодуй" на регулирания пазар?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко губи АЕЦ "Козлодуй" на регулирания пазар?

mail07:10 | 28.02.2013прегледи 811 коментарикоментари 0


Ще изпълним решението на ДКЕВР, каквото и да е то, но всеки може да направи елементарна сметка как ще се отрази на АЕЦ "Козлодуй" увеличаването на квотата за регулирания пазар. Това коментира изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов пред БТА относно възможността за насочване на по-голямата част от произведената от ядрената централа енергия към пазара на битовите потребители.

АЕЦ "Козлодуй" произвежда около 14 млн. мегаватчаса годишно, ако всички те влязат в микса за регулирания пазар при цена от 44 лв. за мегаватчас, каквато е тя в момента, то това ще доведе до загуба от приблизително 10 лв. на мегаватчас, каза Николов. Вярно е, че АЕЦ "Козлодуй" реализира най-голямата си печалба за миналата година, но тази печалба остава при НЕК, заяви Николов. Задълженията, които НЕК има към АЕЦ "Козлодуй", са около 300 млн. лв., посочи той.
Николов подчерта, че на централата й предстои да реализира инвестиционна програма, свързана с удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". На въпрос какъв би бил максималният размер на енергията, която АЕЦ "Козлодуй" може да отдели за регулирания
пазар, без да е на загуба и без да е застрашена инвестиционната й програма, Николов каза, че работа на ДКЕВР е да направи необходимите изчисления и да прецени. В момента до края на
регулаторния период (30 юни 2013 г.) можем да предоставим всичката си свободна енергия, която не е обвързана с дългосрочни договори или това са 200 000 мегаватчаса, каза Николов. Той посочи, че останалите количества енергия са договорени при осъществените от централата търгове за продажба на енергията на свободния пазар и ако не бъдат предоставени по силата на тези договори се дължат неустойки. Тези 200 000 мегаватчаса са възможността ни в краткосрочен план да повлияем на цената на електроенергията за бита, а в дългосрочен план - нека ДКЕВР да смята, заяви Николов. Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" посочи, че всяко решение на ДКЕВР ще повлияе върху състоянието на енергийната система, а ако това състояние е влошено и при липсата на резерви, енергийната система много лесно може да бъде застрашена. Николов отбеляза, че предстои БЕХ да емитира облигационен заем, за да могат да бъдат посрещнати финансовите задължения на НЕК. Каква е възможността да получи заем при положение, че няма правителство и каква е възможността този заем да бъде нисколихвен, макар че БЕХ получи много добър кредитен рейтинг - никой не знае, коментира Николов. Той призова ДКЕВР да застане със своята отговорност при вземането на решение за определяне на квотите и на цените на електроенергията.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044