EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко газ има в хранилищата на Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко газ има в хранилищата на Украйна

mail14:00 | 02.09.2014прегледи 810 коментарикоментари 0


За да осигури непрекъснат транзит на газ за Европа през зимата, в периода септември-октомври Украйна трябва да зареди подземните си хранилища с до 10 милиарда кубични метра газ. Това заяви руският енергиен министър Александър Новак на пресконференция с еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер вМосква, предаде ИТАР-ТАСС.
По думите на Новак към момента в хранилищата на Украйна има15-16 милиарда кубични метра газ. Дефицитът може да бъде 140-220 милиона кубични метра газ в денонощие.Според оценка на Газпром потреблението на синьо гориво в Украйна през зимния период ще бъде 140-220 милиона кубични метра газ в денонощие.
Зареждането на газ в украинските подземни хранилища трябва да приключи до 15 октомври. Украйна твърди, че ще й бъдат достатъчни 5 милиарда кубични метра газ в хранилищата до началото на зимния сезон. Руският енергиен министър припомни, че към момента дългът на Нафтогаз Украйна към Газпром е 5,3 милиарда долара.Украйна трябва да погаси 2 милиарда долара за възобновяване на доставките на руски газ, посочи още Новак.
Шефът на Газпром Алексей Милер заяви, че Украйна трябва да плати дълг от 1,45 милиарда долара, за да бъдат възобновени доставките.
Новак отбеляза, че Русия е готова да намали цената на газа за Украйна с 100 долара за 1000 кубични метра. Отстъпката се предоставя от руското правителство, което няма да наруши договорните условия и няма да противоречи на позициите на Русия в арбитражния съд, тъй като това не е корпоративна отстъпка.Готови сме да предоставим тази отстъпка не само за зимния период, но и за година-година и половина, допълни Новак. В момента цената на газа за Украйна е 485,5 долара за 1000 кубични метра.
През юни на тристранните преговори Русия-Украйна- ЕС Газпром предложи на Нафтогаз отстъпка от 100 долара за 1000 кубични метра, но предложението бе отхвърлено. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че страната му е готова да изпълни задълженията си, но при старите цени, като се включват двете отстъпки. Страните не постигнаха споразумение и на 16 юни Газпром спря доставките на синьо гориво за Украйна и въведе режим на предплата.
Еврокомисарят Йотингер отбеляза, че очаква в близко бъдеще да бъде определен графикът за погасяване на дълга на Украйна за руския газ и задълженията да бъдат покрити. Газпром ще изпълни всичките си задължения към ЕС, транзитът зависи от Украйна, заяви Алексей Милер.
Газпром увеличава мощностите на газопровода Ямал-Европа, има възможност да се увеличат доставките и по ОПАЛ, посочи Новак.Според него диверсификацията на доставките на руски газ в Европа ще покрие до 50 процента от нуждите на Стария континент.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg