EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Колко вода има в наблюдаваните язовири

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко вода има в наблюдаваните язовири

mail18:15 | 08.02.2021прегледи 452 коментарикоментари 0


Министерство на околната среда и водите управлява водите на 52 броя комплексни и значими язовира, като ежедневно следи състоянието им, което в края на януари 2021 изглеждат по следния начин:.

Наличният полезен обем на комплексните и значими язовири към 26.01.2021 г. е 3535,467 млн. м3, което е със 602,1 млн. м3  повече от този в предходния месец. Сумата от наличните в тях завирени обеми към 26.01.2021 г. е 4469,4 млн. м3, представлява 67,7% от сумата на общите им обеми.

Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва:

•питейно-битово водоснабдяване –69,3% от общия им обем;

•напояване –43,7% от общия им обем;

•енергетика –84,7% от общия им обем;

МОСВ ежедневно следи състоянието на язовирите и при прогноза за очакван голям приток дава предписания за контролирано освобождаване на обем чрез деривации, ВЕЦ или основен изпускател.

За част от язовирите, разрешените водни обеми за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани в съответствие с реално използваните води през предходните месеци, с цел акумулиране на обем –язовири „Камчия“, „Тича“.

Язовири, водите на които се използват за питейно битово водоснабдяване и са със завирен обем под 50 % от общия им обем са яз. „Ястребино“и яз. „Тича“.

За язовир „Ястребино“(23,3% -наличен полезен обем) -Разрешените обеми за използване през м. февруари 2021 година са в размер, съответстващ на разрешените водни количества през февруари 2020 година, поради непредставяне своевременно на данни от принципала МРРБ.

Язовир „Ястребино“ е изграден за земеделски цели, за напояване чрез НС „Попово“. Същият е служил като резервно водоснабдяване на гр. Антоново, но преди години е включен като основен водоизточник за питейно-битово водоснабдяване. МОСВ счита, че язовир „Ястребино“ следва да се ползва по предназначение, за земеделски цели. Същият следва да остане и като резервно питейно битово водоснабдяване на община Антоново, тъй като съгласно постъпила информация от Басейнова дирекция „Дунавски район“, в териториалния обхват на ВиК Търговище са изградени 283 водоизточника за питейно битово водоснабдяване. От същата справка става ясно, че по предназначение, ВиК операторътизползва само 13 водоизточника. За 140 броя водоизточника, в община Антоново, не са подадени заявления за издаване на разрешителни за водовземане по реда на Закона за водите.

С цел гарантиране през 2021 г., на води за питейно битово водоснабдяване и за напояване, ВиК операторът следва да предприеме действия за издаване на разрешителни за водовземане и включване на част от съществуващите водоизточници за питейно-битово водоснабдяване на гр. Антоново и населени места.

За язовир „Тича“(47,7% -наличен полезен обем) -Въпреки постъпващия приток, наличният обем е под 50% от общия обем на язовира, поради което ползването е в съответствие с реално използваните през предходните месеци водни количества и минимално допустимият отток в реката след язовира е за 95% обезпеченост на притока. Разрешените обеми за използване през м. февруари 2021 година са в размер, съответстващ на разрешените водни количества през февруари 2020 година, поради непредставяне своевременно на данни от принципала МРРБ.

За язовир „Копринка“(61,7% -наличен полезен обем) -През периода от м. януари до м. април 2021 година, 30 % от притока на яз. „Копринка“ да бъде насочван по река Тунджа към язовир „Жребчево“, с цел акумулиране на водни обеми, необходими за питейно-битово водоснабдяване посредством оводняване на речното корито на река Тунджа, напояване на региони Нова Загора, Сливен, Ямбол, Елхово, осигуряване на екологичен минимум и резервиране на необходими водни количества за язовир „Овчарица“.

Условието е и в изпълнение на решение взето на среща през м. август 2020 година в областна администрация Стара Загора, на която присъстваха областните представители на Стара Загора, Ямбол и Сливен, кметовете и зам.-кметове на общини Сливен, Ямбол, Нова Загора, Елхово, Стралджа, Тунджа, Раднево и Гълъбово, както и представители на ВиК дружествата. В тази връзка са разрешени 6,000 млн. м3, който да бъдат изпуснати по река Тунджа за акумулиране в яз. „Жребчево“ чрез ВЕЦ „Копринка“, равномерно разпределени в денонощието.

За язовир „Горни Дъбник“ е поставено условие да се резервират водни количества за подхранване на подземните водоизточници за питейно-битово водоснабдяване.

За язовирите „Белмекен“и „Доспат“ е поставено условие, водите от водохващанията на събирателните деривации да се подават към язовира, като в зависимост от изменението на хидрометеороложките условия да се изключват и включват събирателните деривации и/или водохващания от тях, с оглед да се контролира или недопуска преливане на вода през преливниците на язовирните стени.

Месечният график може да бъде изменян на по-кратки интервали, в т.ч. и да бъдат налагани допълнителни ограничителни мерки и други условия.В зависимост от изменението на хидрометеорологичната обстановка, при необходимост, да се използват всички облекчителни съоръжения, с цел защита от вредното въздействие на водите.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg