EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Колко & какво пият българи и европейци?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко & какво пият българи и европейци?

mail14:40 | 29.04.2015прегледи 50710 коментарикоментари 0


Европейската комисия трябва да внесе най-късно през 2016 г. предложение за оповестяване на калориите върху етикетите на алкохолните напитки, заяви Европейският парламент на 29 април. В резолюцията, приета от ЕП, се призовава за нова стратегия на ЕС за алкохола с акцент върху мерките срещу консумацията на алкохол от непълнолетни, шофирането в нетрезво състояние и употребата на алкохол по време на бременност.

Съставките и калориите, посочени на етикета

Европейската комисия следва да оцени дали изискването за предоставяне на информация на потребителите за съставките и хранителното съдържание на етикетите трябва да се прилага и за алкохолните напитки, посочват евродепутатите.

Съдържанието на калории на алкохолните напитки трябва да бъде ясно посочено, а ЕК следва да представи законодателно предложение за тази цел най-късно през 2016 г., допълват членовете на ЕП.

ЕП също призовава Комисията да разгледа мярка, валидна за целия ЕС, за налагането на етикети, съдържащи предупреждения към бременните жени да не консумират алкохол и препоръки към шофьорите да не сядат зад волана в нетрезво състояние.

Предистория

Злоупотребата с алкохол е втората най-разпространена причина за заболявания, свързани с начина на живот, в някои от страните членки. Алкохолната зависимост е рисков фактор при повече от 60 хронични болести, включително алкохолна чернодробна болест (ALD), алкохолен хроничен панкреатит и почти всички други заболявания на храносмилателната система, рак, диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, и фетални разстройства, свързани с консумацията на алкохол от страна на майката (FASD) и невропсихиатрични разстройства като алкохолна зависимост.

Злоупотребата с алкохол е причина за преждевременната смърт на 3,3 милиона души в световен мащаб всяка година, или 5,9% от общия брой смъртни случаи. Във възрастовата група 20-39 г. приблизително 25% от всички смъртни случаи се дължат на злоупотреба с алкохол. Тези смъртни случаи често настъпват след катастрофи, насилие или чернодробни заболявания.

Потърсихме мнението на двама от авторите на резолюцията.

Според Алберто Чирио (ЕНП, Италия) ползите от по-добрата информираност на потребителите трябва да се претеглят спрямо изискването за ефективност и адекватност на мерките: „Ако с цената на попълването на етикетите не се купува по-здравословен подход към алкохолните напитки, това не трябва да се счита за мантра за по-добър живот“.

Гленис Уилмът (С&Д, Великобритания) заявява: „Алкохолът се свързва с над 60 хронични заболявания и със затлъстяването и въпреки това много хора не осъзнават колко много калории има в алкохолните напитки – например, голяма чаша вино съдържа същото количество калории, колкото парче торта. Потребителите имат право на ясно и честно посочване върху етикетите, за да могат да вземат информирани решения.“

Научете от графиката на Европейския парламент повече за консумацията на алкохол по страни в ЕС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg