EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Коледният подарък на стойност = 50 лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Коледният подарък на стойност = 50 лв.

mail07:25 | 08.11.2015прегледи 2128 коментарикоментари 0


Тази година, очакваната сума за коледен подарък на човек от тесния семеен кръг (родители, деца, братя и сестри) ще бъде между 16 и 50 лева. Това показват данните от проучване на платформата за сравнение на цени и продукти pazaruvaj.com. Резултатите показват, че българите имат намерение да купят подарък на 3-4 души от този кръг, като средната стойност на подарък за най-близките достига 44 лева.

Средна стойност на подарък за хората от широкия семеен кръг (баби и дядовци, леля, чичо, племенници, братовчеди и др.) e 40 лева За приятелите, отделената сума на българските интернет потребители за Коледа, е средно 26 лева, за колеги – 21 лева. Общо за всички групи средната стойност на покупка за Коледа е 39 лева.

През 2015 г., 73% от онези активни потребители на интернет, които подаряват подаръци на приятели, предвиждат за покупки по-малко от 30 лева, а делът на планиращите да похарчат повече от 100 лева на човек е едва 3%.

По отношение на купуването на подаръци по-голямата част от интернет потребителите (86%) ще се съсредоточи главно върху тесния семеен кръг, а всеки втори активен потребител на интернет се готви с подарък за коледния празник и за още поне една друга група. Интересно е, че докато подаряването на подаръци на приятели се планира от почти една трета от потребителите (29%), в по отношение на широкия семеен кръг делът на готвещите се да ги зарадват за празниците с подарък е само 18%.

Данни от проучването показват, че 86% от българите ще купят подаръци за Коледа от електронни магазини, 39% ще го направят на място в молове и търговски центрове, 25% ще отидат в обикновен или специализиран магазин, а 18% ще купят подаръци по интернет от частни лица или аукциони.

Българските потребители, пазаруващи в интернет по време на коледния период тази година, планират да направят 3-4 покупки на различни видове продукти, показват данните от проучването. Най-често това ще са дрехи (55%), козметика (50%), потребителска електроника (34%), детски играчки (33%), мобилни телефони, таблети и аксесоари (31%), накрая книги (29%) и компютърни устройства (28%).

Обобщените резултати от проучване показват, че за тази Коледа средностатистическия активен потребител на интернет се очаква да купи подаръци за около 5 души на обща стойност от 200 лева. При едно средностатистическо 4-членно семейство – ако се вземат предвид децата – пазаруването на коледни подаръци може да обремени бюджета на домакинството с около 310-315 лева. В тези изчисления не се включват разходите за празничното меню или коледната елха

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg