EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кокошки без клетки-ново правило в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кокошки без клетки-ново правило в ЕС

mail18:47 | 06.05.2010прегледи 2001 коментарикоментари 0


Планът за действие на ЕС за защита и хуманно отношение към животните за 2006-2010 г. е бил задоволително приложен, но съществуващите правила трябва да бъдат засилени с повече инспекции и ефективни наказания, смятат европейските депутати, като подчертават, че мерките за намаляване на вредните антибиотици в храните за животни са били приложени успешно. Това са част от заключенията в доклада за Европейския план за хуманно отношение към животните, който беше приет в сряда от Европейския парламент, съобщиха от пресслужбата на ЕП.
Според приетия от депутатите текст по-високото ниво на хуманно отношение към животните от отглеждането до клането може да подобри безопасността и качеството на продуктите и по този начин да бъде в полза на потребителите в ЕС.
Резолюцията оценява приложението на плана за действие на Комисията за защита и хуманно отношение към животните за периода 2006-2010 г., като предлага подобрения в него и призовава ЕК да предложи "без забавяне" нов план за действие за периода 2011-2015 г.
Членовете на ЕП призовават също така Комисията да представи, "не по-късно от 2014 г.", предложение за общо законодателство на ЕС за хуманно отношение към животните, което "да допринесе за едно общо разбиране на понятието за хуманно отношение към животните, свързаните с това разходи и основните приложими условия". Те считат, че преди изготвянето на ново законодателство в областта, съществуващите правила трябва да бъдат правилно приложени и засилени, където това е необходимо.В резолюцията на ЕП се потвърждава, че с влизането в сила на Лисабонския договор изискванията за хуманно отношение към животните трябва да бъдат включени в съответните европейски политики. Депутатите предлагат да се въведе "общо базово равнище на хуманно отношение към животните" в ЕС, което да гарантира лоялна конкуренция в рамките на вътрешния пазар.
По нататък в резолюцията се подчертава, че съществуващите правила трябва да бъдат правилно приложени, например забраната на клетки за кокошки, правилата относно свинете и тези за транспортиране на животни и отглеждане на гъски и патици. В текста на приетата резолюция се казва също така, че всички внесени продукти трябва да отговарят на изискванията на ЕС за хуманно отношение към животните.
Депутатите освен това застъпват становището, че би било разумно да се създадат стимули за регионално отглеждане, търговия и клане на животни, за да се премахне необходимостта от транспортиране на дълги разстояния на животните за отглеждане и клане.
Депутатите приветстват "значителното намаляване" на употребата на антибиотици като подобрител на растежа при животните в държавите членки (след като използването им беше забранено в ЕС през 2006 г.), което е довело до по-малко рискове за здравето на потребителите. Въпреки това, ЕП иска Комисията да продължи да анализира данните за употребата на продукти, свързани със здравето на животните, в това число да изследва и растящата устойчивост на животните към антибиотици.
В резолюцията на ЕП се предлага да се учреди Европейска мрежа за хуманно отношение към животните, предвидена в съобщение на Комисията от октомври 2009 г.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 900