EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой ще получи гарантирана МРЗ в Румъния?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой ще получи гарантирана МРЗ в Румъния?

mail11:05 | 31.10.2018прегледи 901 коментарикоментари 0


Очакваното ново увеличение на размера на гарантираната минимална работна заплата в Румъния стана тема за дискусии през последните дни, след като премиерът Виорика Дънчила, министърът на труда Лия Олгуца Василеску и министърът на финансите Еуджен Теодорович обсъдиха миналата седмица с представители на синдикатите и на работодателите проекторешение на правителството за увеличаване на гарантираната минимална брутна заплата на 2 080 леи месечно (873 лв.).

От 1 януари 2018 г. гарантираната минимална работна заплата в Румъния е 1900 леи (797 лв.). 

Според прессъобщение на правителството гарантираната минимална брутна заплата ще бъде диференцирана в зависимост от нивото на образование и трудовия стаж, съобщава информационният сайт Зиаре. Министърът на финансите Еуджен Теодорович подчерта, че минимална заплата от 2080 леи (873 лв.) се предвижда за лица, които имат средно образование и по-малко от 15 години трудов стаж, а за работещите с висше образование и над 15 години трудов стаж минималната работна заплата следва да бъде 2350 леи (986 лв.). 

В предаване на телевизия Антена 3 снощи финансовият министър отхвърли спекулациите, че увеличението на минималната работна заплата ще влезе в сила на 1 ноември т.г.

"Няма да бъде от 1 ноември", заяви министърът на финансите. "Най-късно 1 януари 2019 г. и на равнище правителство ще видим дали може да се вземе решение преди 1 януари 2019 г.", допълни Еуджен Теодорович и посочи, че се търси "оптималната дата за това решение". 

Министърът на финансите увери също така, че от началото на следващата година ще бъде приложено предвиденото от закона за заплащането увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 25 процента, съобщава още информационният сайт Зиаре.

Темата за увеличенията на заплати в Румъния предизвика дискусии през последните дни, след като сенаторът от опозиционната Национално-либерална партия Флорин Киту разпространи във Фейсбук документ, изпратен на Европейската комисия, който предвижда мерки за икономии от 2019 г., като замразяване на заплатите. Министърът на финансите Еуджен Теодорович заяви за телевизия Диджи 24, че става дума за "работен документ" и "възможен вариант". Снощи пред телевизия Антена 3 финансовият министър посочи, че Европейската комисия "няма никакъв проблем", ако бъдат предложени "други мерки, които да компенсират въздействието от някаква мярка". "Те (Европейската комисия - бел. ред.) искат да се впишеш в определени макропоказатели, които си поел като задължение - дефицитът да бъде някъде 2,53 процента, ако не се лъжа, а държавният дълг да бъде под 60 процента", каза министърът и увери, че няма да има замразяване на заплатите през 2019 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg