EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кой ще е следващият председател на ЕК?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой ще е следващият председател на ЕК?

mail11:35 | 17.05.2019прегледи 721 коментарикоментари 0


Разногласията между Еманюел Макрон и Ангела Меркел отслабват шансовете на кандидата на германската канцлерка за председател на Европейската комисия Манфред Вебер и биха могли да проправят пътя към поста на жена - датчанката Маргрете Вестагер, отбелязва Франс прес.
"Ако Германия не получи Комисията заради Франция, тогава Франция също няма да я получи", каза европейски представител, визирайки председателския пост на ЕК. "В този случай германският канцлер ще подкрепи кандидатурата на Вестагер, защото Европейският парламент изисква да бъде посочен кандидат на една от политическите групи", допълни той.
Това ще означава и край на амбициите на французина Мишел Барние, преговарящия на ЕК за Брекзит, който ще бъде "пожертван на олтара на неразбирателството между Франция и Германия", отбелязва Франс прес.
Според европейския представител на позициите на френския президент на срещата на върха на ЕС в Сибиу миналата седмица не са се понравили на германската канцлерка. Макрон публично се противопостави на номинирането на Вебер, кандидата на Европейската народна партия (ЕНП), но преди всичко кандидат на германската християндемократическа коалиция.
На пресконференция Макрон каза "ние трябва да избегнем компромиса за най-малко добрия кандидат", без да спомене името на Вебер. Това изказване не се хареса нито на Берлин, нито на лидерите на ЕНП, отбелязва Франс прес.
Меркел спомена за разногласията си с Макрон в интервю за в. "Зюддойче цайтунг".
Френският президент също призна, че има трудности между двамата. Според няколко европейски източници обаче отношенията между двамата лидери са станали "много лоши" и "неразбирателството е тотално".
На 28 май ще има извънредна среща на върха на ЕС. Тя ще се състои два дни след изборите за Европейски парламент.
Тогава всяко европейско политическо семейство ще е наясно с колко евродепутати ще разполага и ще е съставило своята група в ЕП. След това ще започнат преговорите за определяне на приемниците на Жан-Клод Юнкер от Люксембург и на поляка Доналд Туск съответно начело на Европейската комисия и на Европейския съвет, както и на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурност - пост, който сега се заема от италианката Федерика Могерини. Предмет на дискусиите ще бъдат още два поста - на управителя на Европейската централна банка и на председателя на Европейския парламент.

ЕНП е планирала да свика среща на своето ръководство преди срещата на върха на 28 май и ще защитава кандидатурата на Вебер начело на ЕК. Той обаче трябва да си осигури подкрепата на мнозинството от държавните и правителствените ръководители в ЕС. Договорката за следващия председател на ЕК ще бъде решаваща и при определянето на останалите номинации.
"Никъде не е казано, че автоматично кандидатът на първата политическа група в ЕП ще мине. Има само две условия и те са този кандидат да е официален кандидат на една от групите и да събере мнозинство", припомня Жауме Дуч, говорител на ЕП.
Туск каза наскоро, че е наложително жена да бъде номинирана на ръководния пост на една от водещите европейски институции и че трябва да бъде спазен балансът между страните при номинациите.
Маргрете Вестагер е най-добре познатата кандидатка за поста на председател на ЕК. Еврокомисар по конкуренцията, тя е начело на листата на групата на либералите АЛДЕ. Американският президент Доналд Тръмп я нарече Данъчната лейди на ЕС. Самата тя пледира, че е време жена да застане начело на ЕК. Меркел й се възхищава, а Макрон трудно ще може да отхвърли кандидата на либералите, които са негови съюзници в Европейския съвет и се очертава да бъдат такива и в следващия ЕП. Но има и един проблем - Дания не е в еврозоната и не участва във всички европейски политики. И ако Вестагер не бъде номинирана, то тогава ще трябва да се търси друга подходяща жена. Европейски представител казва на шега, че ако тогава 10 души бъдат попитани коя е подходящата жена, отговорите ще бъдат 10, сред които ще фигурират и шефката на МВФ, французойката Кристин Лагард, и българката Кристалина Георгиева от Световната банка.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg