EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Кой чисти улиците на Виена?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой чисти улиците на Виена?

mail07:40 | 24.09.2018прегледи 6676 коментарикоментари 0


 

Виена, Екип на EconomyNews.bg и Region.bg*

Отдел 48 на Община Виена се грижи за чистотата на града. Как работи системата, за да се поддържа устойчиво ниво на чистотата в града? Трябва да се има предвид,  че предприятието „Управление на отпадъците, Почистване на улиците, Трафик поток” е общинско, т.е. градът, който е определен  за най-добър град за живеене в света, не е отдал чистотата си на частни фирми и не разчита на концесии, както е София, чиято чистота е на хронично ниско ниво .

Улрике Фолк, е ръководител на направление „Връзки с обществеността” в отдел 48.

Г-жо Фолк, бихте ли казали какъв е бюджетът за чистотата на Виена?

Годишният бюджет е 380 млн.евро, като извършваме широк диапазон от дейности.  Занимаваме се  с почистване на улиците и изпразване на кофите за боклук, както и за всички дейности по зимната поддръжка на улиците. Също  така обслужваме различните заводи за обработка на отпадъците.

Например всички отпадъци, които подлежат на термична обработка минават през нашето предприятие,  от тях се произвежда енергия, която се трансформира в електричество, осигуряваща парно отопление,  топла вода. Имаме и съоръжения за биогаз, съоръжения за обработка на шлака и пепел. Консултираме и гражданите, училища, фирми  в посока за намаляване на количеството  отпадъци.  Също така на различни площадки за отпадъци има кутии за отпадъци,  където гражданите могат да оставят по-едри предмети, които вече не са им  нужни – например  стари добре запазени  мебели, печки, хладилници и т.н.  От там ги събират нашите екипи, почистват ги, поправят ги, ако е нужно,  след това се излагат в нашия магазин. Там гражданите могат да ги видят и да купят на много ниски цени, често ние ги подаряваме благотворително.

Освен това се грижим за обществените тоалетни, модернизираме  ги, където е нужно, но всеки район на града плаща за тази услуга. Вдигаме колела, където са поставени неправомерно.  

Имаме и служба за обезопасяване на опасни ситуации. Например голяма дупка на улицата или, ако някое строително скеле е опасно и може да падне. Веднага вземаме мерки,  тъй като службата работи 24 часа непрекъснато.

Грижим се и за големи събития във Виена – например маратони. Почистваме, поставяме нужните знаци, като тук работим  и с  други организации, които са част от тези големи събития.

Колко души работят в предприятието?

Служителите ни са 3250. Метачите са 1000, 450 са шофьорите на камионите и  машините, нужни за зимата, 700 работят с кофите за боклук.  

Ще дам малко цифри за парка ни. Имаме общо 1100 различни коли. Големите коли, които събират боклука са 265, за метене на улиците имаме 12 малки и 10 големи машини, 24 компресиращи машини, 59 малки трактори, 9 малки машини за зимата, 26 малки мултифункционални камиони,  с които се разнася влажна сол за зимата – смес , с която ръсим улиците.  Имаме и 72 машини с платформа, върху които се товарят различни съоръжения.

През зимата преди 20 години се е използвал 140 хиляди тона чакъл, сега само  100 тона с влажна сол.

Как минава един работен ден при почистване на улиците?

Работният ден започва в 6.00 часа и свършва в 14.20 часа, но има и малка група служители, която работи през нощта, там където през деня не може да бъде почистено поради много хора.  Например главните търговски улици, пазарите.

Виена е разделена на 13 района за почистване, като те от своя страна са разделени на подрайони,  към тях са причислени определен брой служители, които познават  микрорайоните си.  Те почистват улиците основно с  машини, но също и с метли  - между бордюра на тротоара и колите на платното.

Почистването на тротоарите са отговорност на тези, които живеят там – собственици  на сгради. Ако там падне нещо, което е опасно,  отговорността е на собственика на сградата. Освен това хората от сградата се грижат да изхвърлят кошчетата за боклук  в близост до сградата – 20 хиляди такива имаме във Виена.

В парковете има още 5 000, но те не са наша грижа, а на друга общинска служба.

Нашата служба е поставила и автомати със пликчета за кучета. Където има много движение почистваме по няколко пъти на ден, например спирките на градския транспорт. Страничните улички се чистят веднъж на 2-3 дни, а централните улици всеки ден. В неделя и в празничните дни се почистват само улиците на първи район, гарите, защото там се събират много хора и туристи.

Има ли глоби при замърсяване на улиците?

От 1 февруари 2008 година действа закон за поддържане чистота във Виена. Според него могат да се налагат глоби, когато хората замърсяват. Нашата служба има група,  която наблюдава спазването на закона – waste watcher  /пазач на боклук/. Те са облечени цивилно, но често имат малък отличителен знак, и ако видят че кучето ви оставя изпражнения по улицата, ще ви обяснят, че това е нередно и могат  да ви глобят  50 евро, при голямо замърсяване  - глобата може са стигне  2000 евро. Хората са задължени да се съобразят с искането на тези служители.  Ако изхвърлите  мебели и т.н. и не го направите регламентирано именно тогава глобата е до 2000 евро.

Освен тези контрольори всички наши служители, свързани с дейност навън, могат да следят за замърсяването – те са около  400 служители .

Къде стоят контейнерите за боклук? В София те са на улицата?

Контейнерите за битови отпадъци стоят в дворовете на сградите, а не на улицата, стоят на площта на сградата.  Повечето имат там и контейнери за хартия. 

Контейнерите за метали и стъкло обаче са разположени на улицата.  В малките къщи с градини има контейнери за биоотпадъци.

Ако се сменя телевизор, печка и т.н. трябва гражданинът да ги транспортира до площадките, определени за подобен  тип отпадъци – такива има на 16 места във Виена.

Строителните материали при ремонт  на частни домове – също трябва да се изнасят от гражданите.

Колко често се изпразват контейнерите?

Тези за битови отпадъци –между  1-6 пъти в седмицата в зависимост от големината на сградата и броя на живущите.

Контейнерите за хартия, метал, стъкло – веднъж – два пъти в седмицата.

Откога има разделно събиране?

В края на 70-те в града се правят  малки опити. Било е трудно, но в началото на 80-те години този тип събиране на отпадъци става все по-активно. Още 1991 г. се събират  и биоотпадъци, а батериите от 1988 година.

1 млн. тона отпадъци годишно събираме във Виена, не само от гражданите, но и от обществени заведения. 650 хиляди тона от тях се изгарят, като 350 хиляди тона се рециклират, от шлаката се добива метал.

Нашата цел е разделното събиране да става още по-мащабно, много важно е да привличаме гражданите в този процес. Трябва да имаш  добра база – кошчета, камиони, контейнери, за да вдъхваш  доверие  у гражданите. Според нас е важно как изглежда службата в очите на хората – както споменах  хубавите машини, а не стари мръсни, пушещи машини, засилват доверието.

Гражданите трябва да вярват, че действително се рециклират отпадъците, за да има смисъл от всичко, което се прави.

Залагаме много и на посланията си в информационните ни кампании. Виена е най-чистият регион на Австрия, това означава, че вършим добре работата си.  Хората, които работят при нас, имат добра репутация в обществото.

Какво е заплащането на служителите при събиране на отпадъците?

В сравнение със средната заплата в Австрия те са добре платени, както споменах тази работа се слави с добра репутация в обществото.

Хората, които изваждат контейнерите с боклук и ги изпразват в камионите  получават 2100 евро ,шофьорите също са на такава заплата, метачите вземат по-малко.

-----------------------

*Съ Със съдействието на Ойроком-ПР, Бюро за международни връзки на Община Виена в София


Тагове: Виена, чистота
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg