EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой управлява световната икономика?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой управлява световната икономика?

mail19:08 | 25.09.2009прегледи 789 коментарикоментари 0



BBC

Встрани от всички приказки за икономическото възстановяване и регулиране на банките, лидерите на Г-20 в  Питсбърг обсъждат как ще се реформира начина, по който световната икономика се управлява.
Кризата показа, че няма ефективен начин правителствата да работят заедно за решаване на глобални икономически проблеми. Но тя ускори усилията за реформиране на съществуващите глобални финансови институции - Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), които бяха създадени в края на Втората световна война за съживяване на икономиката.
Механизмът, по който работи МВФ е, че всяка страна предоставя средства на фонда в зависимост от размера на икономиката си , след това тя получава право на глас възоснова на приноса си.
Но сегашната структура на гласуване не отразява възхода на новите мощни икономики като Китай и Индия, които тласкат света напред и помагат той да излезе от рецесията, дори когато растежът в Европа и САЩ се е сринал. Както е известно това причини скандал между САЩ и Китай, от една страна, и Европа от друга страна, за това как  трябва да се промени правото на глас.
Европейските страни, които представляват 25% от световната икономика, държат 40% от гласовете. САЩ, които също реализират 25% от световното стопанство, притежават само 17% от правото на глас.
Според правилата на Международния валутен фонд всички важни речения изискват мнозинство от 85% и САЩ като една отделна страна, че може да блокира всяко решение.
САЩ и Китай са предложили европейските страни да се откажат от близо 7% от квотата си, за да осигурят повече гласове на развиващите се икономики. Но по-малките европейски страни като Холандия и Швеция не са склонни да се откажат от местата си в 24-членния борд на МВФ.
Дори и в Обединеното кралство се противопоставят на прекия натиск за реформи. От финансовото министерство казаха, че тъй като Европа е внесла в МВФ  $ 150 млрд. от нужните  $ 500 млрд. сега не е време да се иска намаляване на нейната власт.
Засилване на ролята на Китай и Индия в нововъзникващaтa система на международното икономическо управление ще бъде от съществено значение, ако обаче те успеят правилно да изиграят своята роля за световната икономическа система.
Повечето икономисти се съмняват, че САЩ и Европа ще си върнат ролята на крайни потребители по отношение на останалата част от света, захранван с много дългове, и вярват, че те трябва да се разраснат в бъдеще чрез увеличаване на износа си.
Това би означавало Китай да намали експорта си и да премине към по-голямо вътрешно потребление, а така ще реши една от основните причини за настоящата икономическа криза - нарастващ глобален дисбаланс между Китай като износител с търговски излишък и САЩ като най-големите потребители в света, живеещи с взети на заем пари.
САЩ вече не е в състояние да играе тази роля, и колкото по-рано Китай мине към вътрешното потребление, толкова по-вероятно е САЩ да увеличат производството си за износ, вместо да консумират повече и да увеличават дълговете си.
И така ако на Китай се даде по-голяма роля в МВФ може да се насърчат онези в страната, които искат да сменят приоритетите си по начин, който ще помогне на световната икономика да расте.
Реформата е важна, имайки предвид новите правомощия и ресурси на МВФ и Световната банка, които бяха дадени на срещата на върха Лондон.
Световната банка отпусна дългосрочни финансови средства за развиващите се страни, за да им помогне да изградят  инфраструктура, като язовири и пътища и за подобряване на тяхното здравеопазване и образователни системи.
Международният валутен фонд, който дава краткосрочна помощ за страни, изправени пред финансови затруднения, получи значителни средства за справяне с кризата.
Държавите поискаха допълнително $ 500 млрд. под формата на заеми, и $ 250 млрд. в Special Drawing Rights, които страните могат да използват без ограничения.
Международният валутен фонд също получи повече правомощия да наблюдава световната икономическа ситуация и да докладва пред лидерите на Г-20.
В замяна на това МВФ гарантира да намали своите тежки условия, приложени към отпускане на кредити - практика, която многократно предизвика оплаквания от развиващите се страни.
С нотки на надежда за глобалната икономика, в сравнение с преди шест месеца в Лондон, на срещата в Питсбърг може да определи дали Г-20 се очертава като ключова организация с влияние върху начина, по който световната икономика се управлява.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg