EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой удари „Джи Пи Груп“?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой удари „Джи Пи Груп“?

mail09:05 | 17.10.2018прегледи 906 коментарикоментари 0


„Джи Пи Груп“ се опитват да се снишат. Действително мисля, че ги „сготвиха“. Това заяви за БНР  Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. „Моята хипотеза е, че вероятно конкурентите ги „сготвиха“. Станаха твърде големи, изпревариха други големи компании. Големите в България са 3-4 компании. Дали колективно или някой от тези 3-4 големи, може само да подозираме. През този дълъг период, в който компанията печелеше едни от най-добрите обществени поръчки и начинът, по който се появиха документите на един консултант, на мен ми се струва, че много „случайно“ се появиха тези материали“, каза Безлов.

За реакцията на премиера Борисов, който настоя строителната фирма да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране, той коментира: „Джи Пи Груп“ станаха тема на няколко скандала, последният беше с убийството на журналиста от Русе. Премиерът от известно време е възприел тази стратегия – да изрязва всякакви хора и компании, които му създават политически сътресения. Предпочита да ги махне, за да няма коментари. Според него това е някаква форма на изчистване на рисковете от проблемите“.

Според Тихомир Безлов компанията не може да си позволи да изчезне от пазара, рационалната ѝ стратегия би била да стане по-малка, за да е по-малко забележима. Друга възможна стратегия е да се раздели на по-малки компании, каза той. И предположи, че компанията ще продължи да изпълнява поръчки, които е спечелила, но няма да участва известно време за нови поръчки. Според него е възможно и да търси някакво съдебно изчистване.„Този модел на публичните институции, които разчистват конкуренцията, за мен е реалният проблем“, каза Тихомир Безлов относно конкурсите за обществени поръчки.

„След вълната, която се очаква от европейски пари за инфраструктура, следва една дупка за новия период, ако има въобще следващ такъв голям период. В момента периодът е много решаващ. Оттам вътрешната им борба стана медийна“, коментира още той. Безлов се надява такива скандали да не доведат до загуба на пари за страната.

Освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп", за пране на пари. Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро, каза в тв интервю главният прокурор Сотир Цацаров: "Образувано е досъдебно производство за пране на пари. В рамките на извършените действия до момента в изпълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари е наложен запор върху паричен превод от България към чужда банка в размер на 14 млн. евро. Паричният превод е на физическо лице, не е превод на търговски дружества. Едновременно с това на ДАНС са възложени и други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми". 

Решението на компанията "Джи Пи Груп" да се оттегли от участието в обществени поръчки у нас е заради клеветническата кампания срещу фирмата. Това заяви за първи път пред Нов тв изпълнителният директор на фирмата Владимир Житенски. Той отрича да има политически чадър над компанията и обяви, че фирмата ще чисти името си в съда.

„Сатанизират ни по този начин и разговорът ще продължи в съда. Винаги сме спазвали законите в тази страна, определени групи от хора, които имат определени интереси, ни сатанизират и ни вкарват в режим на карантина, изолират ни", заяви изпълнителният директор на компанията Владимир Житенски.

Той обясни, че компанията сама е решила да се оттегли от спечеления търг за изграждането на тунел "Железница", който е част от трасето на магистрала "Струма". България получи европейско финансиране за магистралата и ако не изпълни последната отсечка от трасето в срок, може да изгуби всички средства, получени за магистралата през последните години.  „Ние сами се отдръпнахме от проекта за строителство на тунел „Железница”, който е част от един голям проект за няколко милиарда. Ако ние не се отдръпнем и започнем да проявяваме некоректност към страната си, ще загубим всичките тези средства”, заяви Житенски.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg