EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой създаде схемата "Софарма"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой създаде схемата "Софарма"?

mail13:00 | 27.02.2012прегледи 18210 коментарикоментари 0


Данаил Алеков
Преди дни депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров „благородно и на ползу рода” разкри размера на смешните бонуси в Здравната каса. Така беше даден старт на грандиозен скандал около НЗОК, който в последствие се превърна в много по-съществен скандал – цената на българските лекарства, които се оказват два или три пъти по-евтини в съседни страни. Заговори се за „Здравен октопод” и за вертикални структури във фармацевтичната промишленост, за неадекватна лекарствена политика. Трудно се разплитат връзките и зависимостите в бранша, но подреждането на само публично известните факти изясняват в значителна степен картината. Това, което се вижда с просто око е, че българският пазар на лекарства се доминира от три големи компании-производителки и от три големи дистрибутора. Те са тясно свързани помежду си чрез пари и хора. Ето подробности, изводите направете сами.
Трите сектора на индустрията
Фармацевтичната индустрия в страната е разделена на 3 сектора: производители на лекарства, дистрибутори и търговци на дребно (аптеките). За да упражняват дейност, всички търговци и производители на лекарствени продукти, трябва да получат разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), която е към Министерството на здравеопазването. С най-голямо влияние на фармацевтичния пазар са производителите и дистрибуторите, като те нямат право да откриват аптека (Закон за лекарствата и аптеките в хуманната медицина, Глава VII).
Кой кой на е на пазара?
Според обявените данни в страницата на ИАЛ, в България има 42 регистрирани производители на лекарства и 16 дистрибутора.


Производители
Водещи производители на лекарства на местния пазар са: Унифарм АД (София), Софарма АД (София), Биофарминженеринг АД (Сливен), НИХФИ АД (София), Българска роза Севтополис АД (Казанлък), Актавис ЕАД (София), Балканфарма-Разград АД (Разград), Балканфарма-Дупница АД (Дупница), Балканфарма-Троян АД (Троян), Адифарм ЕАД (София), Чайка фарма - Висококачествените лекарства АД (Варна), КАМИ Медикал ООД (Русе), Бул Био-НЦЗПБ ЕОО (София), Инбиотех ООД (София), Фармацевтични заводи Милве АД (София), Медика АД (Сандански). На родния пазар фигурират и чуждестранни производители като Berlin Chemie, GSK, Novo Nordisk, Novartis, Pfizer, Roche, Sanofi-Aventis, Servier.
В действителност обаче ключовите играчи на пазара на производителите у нас се свеждат до 3 основни -„Актавис”, „Софарма” и „Чайкафарма”. Причината за разликата в реалните производители и издадените разрешителни е, че някои заводи в регистъра се броят като отделни производители. Така например „Балканфарма-Дупница”, „Балканфарма-Разград” и „Балканфарма-Троян” са част от групата на „Актавис”, приватизирала „Балканфарма” през 1999г.
В общи линии, пазарът се формира от 2/3 произведени в страната лекарства и 1/3 внесени такива. Според анализаторската компания IMS Health през 2011г. пазарът на медикаменти възлиза на около 2.3 млрд. лв., а през 2010 г. той е 1.9 млрд. (1 876 547 389) лв. Родните производители на лекарства държат около 20% от общия фармацевтичен пазар в България.
„Актавис” ЕАД
Възходът на „Актавис” започва през 1999г., когато исландската компания купува „Балканфарма”. Компанията у нас е регистрирана като ЕАД, с едноличен собственик Actavis (Cyprus) Limited. Внесеният капитал е 10 832 970 лв. според данните от Търговския регистър, а българските представители на компанията са Илия Тодоров Пашов и Юри Христов Христов. Главен изпълнителен директор е Клаудио Албрехт, а преди него компанията беше управлявана от Тор Бьорголфсон. Чрез дружеството „Актавис Оперейшънс” ЕООД, компанията управлява заводите в Разград, Дупница и Троян. „Актавис” заема първо място сред българските компании на фармацевтичния пазар през 2010г., с пазарен дял 7.8%*. Около 1/3 от продукцията на „Актавис” е предназначена за българския пазар, а останалата е за външните пазари. Най-много лекарства за износ се произвеждат в завода „Балканфама-Дупница” – близо 70% от цялата продукция се изнася в ЕС, Русия, Украйна и ОНД.
„Софарма” АД
„Софарма” разполага с 15 завода на територията на България, специализирани в производството на генерични фармацевтични продукти. Собственик на компанията е Огнян Иванов Донев, а според данни от Търговския регистър, сред акционерите на „Софарма” АД попадат дружества като „Унифарм” АД и „Елфарма” АД. Внесеният капитал е 132 млн. лв., а приходите за 2010г. са 209 млн. лв. „Софарма” заема второ място сред българските компании на фармацевтичния пазар през 2010г., с пазарен дял 5.8% (по думите на Огнян Донев пред ТВ7, към момента пазарният дял е 5.17%). Фармацевтичната компания отчита все по-големи приходи от износ на лекарства, като сериозно залага на пазарите в Русия, Украйна, Казахстан, Полша и Беларус. Както стана ясно от разследване на ТВ7, политиката за ценообразуването на „Софарма” е различна във всяка страна – ампули за тежка алергия струват 25 лв. в Турция, докато у нас същите струват 70 лв., като според Донев това е единственият шанс компанията му да се наложи в съседната държава. Към момента, „Софарма” продължава модернизацията на дъщерната си компания в Украйна.
„Чайкафарма” АД
„Чайкафарма Висококачествените Лекарства” АД е основана през 2000г. като първия сертифициран GMP производител (Good Manufacturing Practices= добра производствена практика). Внесеният капитал на дружеството е 32 млн. лв., като според Търговския регистър 30 748 221 лв. (96%) принадлежат на Тихомир Димитров Каменов. „Чайкафарма” се специализира в опаковане на таблети и блистери, но според закона тази дейност се води производство. Фармацевтичната компания разполага с два завода – във Варна и Пловдив, като те са първите два завода със 100% българска собственост в този бранш. Планира се изграждането на нов таблетен цех, отново в Пловдив. „Чайкафарма” заема трето място сред българските компании на фармацевтичния пазар през 2010г., с пазарен дял 2.1%, а годишният ѝ оборот е около 32 млн. лв. Благодарение на сертификата GMP, „Чайкафарма” практически може да упражнява износ по целия свят.

Дистрибуторите
До момента, Изпълнителната агенция по лекарствата е издала 791 разрешителни за търговия с медицински изделия. Основните дистрибутори на пазара обаче се свеждат до „Хигия” и „Фармнет”, „Софарма Трейдинг”, „Търговска лига”, „Либра” и „Стинг”, през които преминават 85% от медикаментите на аптечния пазар. Големите производители на лекарства си имат собствени дистрибуторски компании, а в последните години и големите вериги аптеки също по някакъв начин се сдобиват с такива. Получава се това, от което законът по начало се опитва да предпази пазара – т.нар. „вертикална структура”.
„Хигия” ЕАД
Плевенската дистрибуторска компания „Хигия” дълго време допълваше производственото звено на „Актавис”. Исландският производител купува плевенската фирма през 2005г., а в следващите 3 години е неизменен пазарен лидер в бранша. Състоянието на „Хигия” обаче бързо минава на другия полюс – компанията отчита загуба от 48.2 млн. лв през 2009г. След преразглеждане на стратегията на „Актавис”, исландците решават да се концентрират върху производството и продават „Хигия”. Управител на „Хигия” АД е Светлана Александрова Марешка, съпруга на апкетарския бос Веселин Марешки. Внесеният капитал е 31 050 000 лв., а собствеността е прехвърлена на „Фармахолд” ЕООД, на името на Веска Марешка, майка на Веселин Марешки. В същото време, Светлана и Веселин Марешки са съдружници в друга дистрибуторска компания – „Фармнет” ООД, като пазарният им дял за второто тримесечие на 2011г. е 18.44%, или 4-то място след „Софарма Трейдинг”, „Либра” и независимата дистрибуторска компания „Стинг”. Основният клиент на „Хигия” са аптеките от веригата „Марешки”, които са известни с традиционно по-ниските си цени.
„Софарма Трейдинг” АД
Както става ясно от наименованието, „Софарма Трейдинг” АД е дъщерно предприятие на Огнян Донев – от 32 905 009 лв. внесен капитал според Търговския регистър, 81.6% са от мажоритарният акционер „Софарма” АД. За първите 6 месеца на 2011г., „Софарма Трейдинг” реализира 2.765 млн. лв печалба, при 1.731 млн. лв. за същия период през 2010г. Според данни на анализаторската компания IMS Health, „Софарма трейдинг” АД е лидер сред дистрибуторите на лекарствата с пазарен дял 22.01% за второто тримесечие на 2011г. Основният клиент на „Софарма Трейдинг” е „ЕС СИ ЕС Франчайз”, собственост на „Донев инвестмънтс холдинг” до 2008г., която управлява веригите аптеки „Сейба”, „Санита”, „Софийски аптеки” и SCS. Именно уволненият зам.-министър Гергана Павлова в периода 2004 до 2008 г. работи като Мениджър продажби „Аптечен пазар” и в последствие мениджър връзки с клиенти и оперативна дейност в „Софарма Трейдинг” АД.
„Търговска лига” АД
„Търговска Лига – Национален Аптечен Център” АД е другият ключов играч на дистрибуторския пазар. Собственост е на Тихомир Каменов и представлява дистрибуторското звено на „Чайкафарма”. Конкретни данни за пазарния дял на компанията е трудно да се предоставят, защото директорът Тони Веков не разреши на IMS Health да оповести пазарният дял на „Търговска лига”. Самият Тихомир Каменов твърди, че пазарният дял на „Търговска лига” в България, преди години е бил 20%, но е спаднал до 4% заради отказ на компанията да дава подкупи. Освен производствено звено, „Търговска лига” си има и верига от аптеки – „Образцови аптеки”, които Тони Веков определя като „приоритетен клиент”. Според данните от Търговския регистър, управител на „Образцови аптеки” в момента е Лилия Георгиева Симеонова, която участва и в управлението на „Чайкафарма”. Според тиражираната информация в интернет пространството обаче, връзката е още по-тясна, защото Елена Иванова Каменова, която преди е държала 94% от „Образцови аптеки”, е съпруга на Тихомир Каменов.
 

*Данните са на анализаторската компания IMS Health за 2010г.
**Данните са на анализаторската компания IMS Health за Q2 на 2011г.

Графики:EconomyNews.bg и проучването на IMS Health
Снимка:sxc.hu


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg