EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой стои зад проекта „Кунева”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой стои зад проекта „Кунева”?

mail13:09 | 12.06.2011прегледи 31716 коментарикоментари 0


Зад проекта „Меглена Кунева президент” стоят политически и бизнес наследници на клана Дойнов и отчасти на клана Луканов, а целта е да имаме "сламен" президент, коментира журналистът Григор Лилов в предаването „Насреща с Люба Кулезич” по tv7.
Лилов анализира връзките на бившия еврокомисар с "Мултигруп". "Съпругът на Кунева – финансистът Андрей Пръмов е съдружник в "Хърсев и Ко". Одитното дружество е основна финансова структура на "Мултигруп" и ВИС. Бащата на Андрей Пръмов е бивш шеф на ЦКС, откъдето се роди банка под егидата на "Мултигруп". Някои я наричат и банката на СИК, но за мен това са две структури на една голяма фирма майка. В самия комитет, издигнал Кунева за президент, има няколко активисти, свързани с “Мултигруп”. Сред тях е Ирена Комитова. Ключова фигура в "Мултигруп" е съпругът й Виктор Папазов", обясни Лилов.
Обект на анализ бе и фактът, че Меглена Кунева участва в борда на директорите на френската БНП Париба с мандат до 2012/13 година.
"Изпратихме писмо до Париж, в което питахме с какви мотиви е назначена, какво възнаграждение получава, занимава ли се банката с енергийни проекти. Ни вопъл, ни стон. Проверката ми обаче показа, че Кунева е член на борда в качеството си на независим участник. Колко независим обаче може да бъде човек, представен като член на Съвета за европейски политики? Практиката е такава - вади се човек с добър имидж за консултант, но всъщност се използват неговите връзки. Реално Кунева търгува с вътрешна информация, която е придобила като член на европейския комисариат. И още нещо много важно. Като член на борда на "Париба" Кунева е приела етичен кодекс, според който не трябва да се обвързва с политически партии. Това кореспондира по много интересен начин със стремежа й да избяга от партийна подкрепа на предстоящите избори", коментира журналистиката Соня Колтуклиева пак в същото предаване.
Банката присъства в българския политически пейзаж от 1980 г., а от 1994 г. има сериозни интереси в българската енергетика, включително и в проекта АЕЦ "Белене".
Лилов направи връзка между юридическите функции на Кунева в Министерски съвет, където тя работи от 1990 година, с АЕЦ "Козлодуй", влизането на България в Европейския съюз и БНП Париба. "Меглена Кунева присъства в юридическите отдели на Министерски съвет от 1990 година до царското правителство. Това означава, че през цялото това време зад нея стоят невидими сили от всички политически цветове. Тя е старши юристконсулт и на Любен Беров. През 1994 година са подписани споразумения със срокове за затваряне на реакторите на АЕЦ "Козлодуй". Те са минали през нейния юридически кабинет и за да се осъществят, са теглени заеми от Европейската банка за развитие и Европейската инвестиционна банка. Още тогава е планирано влизането ни в Европейския съюз и реакторите са обвързани с него. Тогава на енергийния пазар се появява "Париба", която ни дава огромни заеми. Само първият е в размер на четвърт милиард евро", разкри Григор Лилов

От своя страна Соня Колтуклиева отбеляза, че оттеглянето на Меглена Кунева от поста на еврокомисар в Брюксел и завръщането й в България съвсем не е било безвъзмездно. "На 22 февруари 2010 година жълтите трубадури започнаха да я хвалят, че отказала над 17 000 евро месечно от Европейската комисия, за да се върне в България. Аз обаче направих проверка и открих интересни факти. В момента, в който напуснат, бившите комисари получават 1 200 000 евро. Освен това им се полагат 19 990 евро за преустройване, над 300 000 евро предходни плащания и 24 000 евро годишна пенсия, след като навършат 60 години. Аз призовавам г-жа Кунева да обнародва данъчната си декларация за последните 5 години", каза Колтуклиева.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1035