EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кой спечели и кой загуби от Санди?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой спечели и кой загуби от Санди?

mail10:30 | 06.11.2012прегледи 694 коментарикоментари 0


Емил Петров, Елана трейдинг блог
Въпреки, че жителите на Южните и Източните щати са добре запознати с ураганите и опустошителното им действие, последното подобно природно явление ще се помни за дълъг период от време от американското население. Щетите от урагана Санди се равняват на десетки милиарди долари, оставайки над 6 млн. души без ток, множество семейства без дом и отнемайки над 10 човешки живота.

Освен че причини разрушения в най-малко 22 щата, природният катаклизъм достигна центъра на финансовия свят, а именно Уолстрийт, причинявайки спирането на търговията на американските борси за цели два работни дни – нещо нечувано за инвеститорите. Двата дни, отдадени на размисъл, породиха доста въпроси относно това как ще реагира пазарът и кои ще бъдат печелившите и губещите компании след Санди.

Кои са секторите, които губят и печелят от Санди?

Губещи: Застрахователни компании, с основна дейност имуществено застраховане:

American International Group Inc.
Промяна в цената на акцията в първата борсова сесия след урагана: минус 0.40%
The Travelers Companies Inc.
Промяна в цената на акцията в първата борсова сесия след урагана: минус 0.83%
ACE Limited
Промяна в цената на акцията в първата борсова сесия след урагана: минус 0.82%

Застрахователните компании са едни от най-големите потърпевши, след подобни природни явления. При тях настъпва т.нар. застрахователно събитие, при което трябва да бъдат изплащани щетите по разрушеното имущество. Вероятно е първоначалният негативен ефект да доведе и до негативни резултати на компаниите за последното тримесечие на годината. Цялостният ефект ще стане ясен чак след няколко месеца.

Превозвачи 

Delta Air Lines Inc.
Промяна в цената на акцията в първата борсова сесия след урагана: минус 0.10%
United Continental Holdings Inc.
Промяна в цената на акцията в първата борсова сесия след урагана: 0.00%
Southwest Airlines Co.
Промяна в цената на акцията в първата борсова сесия след урагана: + 0.91%

Превозвачите търпят загуби от пропуснатите ползи и неосъществените превози, които може да се отразят негативно на финансовия им резултат. Това важи особено за компаниите, занимаващи се с въздушните превози. Интересен факт при тези компании е, че акциите им започнаха търговията с понижение, което към края бе напълно наваксано и търговията приключи почти без промяна, а някои компания бяха дори на плюс.

Печелившите

На другия полюс са останалите два подсектора, където макар и да звучи нехуманно, разрушенията и човешката трагедия създават предпоставки за развитие на бизнеса, увеличение на продажбите и повишаване на рентабилността на компаниите.

Строителни компании

Lennar Corp.
Промяна в цената на акцията в първата борсова сесия след урагана: +1.30%
D. R. Horton Inc
Промяна в цената на акцията в първата борсова сесия след урагана: +0.30%
Meritage Homes Corporation
Промяна в цената на акцията в първата борсова сесия след урагана: +3.12%

Според последните данни за строителството в САЩ жилищният сектор отчита видимо възстановяване за момента, достигайки най-високите си нива на последните 5 години. Настоящите разрушения вероятно ще доведат до голямо оживление в строителния сектор, което ще рефлектира върху рентабилността на строителните компании за следващите тримесечия.

Вериги магазини за строителни материали и пособия

The Home Depot Inc.
Промяна в цената на акцията в първата борсова сесия след урагана: +2.26%
Lowe’s Companies Inc.
Промяна в цената на акцията в първата борсова сесия след урагана: +3.31%
Lumber Liquidators Holdings Inc.
Промяна в цената на акцията в първата борсова сесия след урагана: + 5.21%

Акциите на големите вериги за продажби на строителни материали и пособия също може да се окажат сред основните печеливши от урагана Санди. Възможно е да бъде отбелязан ръст на продажбите за последното тримесечие на тази година, което да се отрази позитивно на сектора като цяло. За сравнение, акциите на Home Depot са отбелязали ръст от близо 8% за последното тримесечие на 2005г. след един от най-опустошителните и най-скъп ураган Катрина, който изравни град като Ню Орлиънс със земята в края на август 2005г.

Суровина на фокус

Една от суровините, която предизвиква по-сериозен интерес сред пазарните участници, но рядко се търгува, е дървесината (Lumber random length – LBX2). Цената на дървесината отбелязва ръст от 13% за октомври в очакване на повишено търсене от страна на строителите и крайните потребители заради предстоящото възстановяване от щетите.

Поскъпването на суровината през последните седмици ни кара да се върнем назад към Катрина и да търсим аналогия при движението на цената сега и тогава. В края на 2005г. след затихването на Катрина, дървесината бележи ръст от над 33% до края на годината.

 

Макар и опустошителен, ураганът Санди едва ли ще успее дълго време да остане във фокуса на инвеститорите, като се има предвид, че Америка се вълнува от президентските избори, а случващото се на политическата и икономическата сцена в Европа продължава да е основна тема.

Въпреки това последствията от урагана оказват своето влияние върху американските компании и на финансовите пазари има възможности за извличане на печалби – от една страна чрез спекулация с цената на дадена суровина или акция, или от друга - в очакване на резултатите на компании, които ще подобрят финансовите си резултати заради възстановяването на засегнатите райони.

 


 


Тагове: Санди, фирми
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg