EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой може да извършва еднодневни пътувания?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой може да извършва еднодневни пътувания?

mail17:10 | 29.08.2018прегледи 422 коментарикоментари 0


Законът за туризма дава възможност еднодневните пътувания да се извършват само от превозвач, без да се наема туроператор, коментира за БНР Светла Атанасова, председател на Българската асоциация на туроператорите:

„Съгласно действащия закон, туристическият пакет се формира от поне две основни туристически услуги. Обикновено когато пътуването не е свързано с нощувка, а само с транспорт, то може да се извършва и само от транспортната фирма, т.е. да не включва и други туристически услуги – настаняване, хранене и т.н.“

Когато наемаме само превозвач, случайният превоз е един от видовете обществен превоз на пътници, регламентиран в Закона за автомобилните превози. Кой може да извършва такъв превоз, коментира Дамян Войновски, заместник – директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“:

„Случаен превоз на пътници могат да извършват лицензирани превозвачи, който трябва задължително да имат лиценз. Трябва да има пътна ведомост, в която да са записани имената на всички пътници в автобуса, които са заявили, че ще пътуват до определената дестинация. Има начална и крайна точка, маршрут, дата на тръгване, приблизителен час на пристигане. Трябва да има договор с фирмата, която организира превоза. Превозвачът е длъжен да уведоми „Автомобилна администрация“ преди започването на този превоз и да посочи превозното средство, е което ще го извърши, къде отива, кои са пътниците. По принцип контролът върху случайните превози се извършва от ИА „Автомобилна администрация“.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg