EUR 1.9558
USD 1.6817
CHF 1.8334
GBP 2.3182
CNY 2.6310
you tube
mobile version

Кой лобира пред институциите на ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой лобира пред институциите на ЕС?

mail10:02 | 11.05.2021прегледи 747 коментарикоментари 0


Европейският парламент одобри на пленарната си сесия през април 2021 г. споразумение с Комисията и Съвета за общи правила относно регистъра. Целта е да се въведе още повече прозрачност относно дейността на организациите, представляващи частни интереси пред европейските институции.

От 2011 г. Парламентът и Комисията управляват съвместно общ регистър, известен като Регистър за прозрачност. Той заменя предишните отделни регистри на двете институции, като този на Парламента датира от 1995 г., а на Комисията - от 2008 г.

Новото споразумение води до пълноправното участие на Съвета. От 2014 г. той има статут на наблюдател в настоящата инициатива.

Кой лобира пред ЕС

Регистърът за прозрачност е създаден, за да може тези, които да искат да изразят становище пред европейските институции по определен въпрос, да декларират публично своя интерес и да предоставят информация за себе си.

Ако искате да извършвате определени дейности, за да повлияете на процеса на вземане на решения - например, ако искате да участвате в публично изслушване, организирано от парламентарна комисия, трябва да сте се записали в регистъра.

Броят на регистрираните организации расте през годините. В момента списъкът съдържа около 12 500 организации, за които работят около 50 000 души.

Регистрирани са неправителствени организации, бизнес асоциации, компании, синдикални сдружения и изследователски центрове, като всички те осъществяват дейност в различни области (най-много са свързани с околната среда, изследванията и климата). Размерът и обхватът на дейността варират силно. Близо една пета от организациите имат седалище в Белгия.

Какви са правилата за лобиране в страните от ЕС

Страните в ЕС имат различни подходи към регламентирането на лобирането. Австрия, Франция, Германия, Ирландия, Литва, Полша и Словения, както и испанският регион Каталуния, са наложили задължителни изисквания за регистрация, а Белгия, Италия, Нидерландия и Румъния предлагат стимули за доброволна регистрация на организациите.

В други страни властите не са приели правила, но секторът е изградил собствени механизми за саморегулация.


Тагове: ЕС, лобиране, лоби
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg