EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой купи медиите на Ирена Кръстева?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой купи медиите на Ирена Кръстева?

mail06:30 | 15.04.2014прегледи 2700 коментарикоментари 0


Eкип на EconomyNews.bg

Една „медийна империя” в България е продадена. Според официално съобщение между "Нова Българска Медийна Група Холдинг" ЕАД, представлявано от едноличния собственик и изпълнителен директор Ирена Кръстева, и ирландското дружество "Мedia Maker Limited", представлявано от собственика и директора Патрик Халпени, е бил подписан рамков договор за продажбата на дяловото участие на "Нова Българска Медийна Група Холдинг" ЕАД в дружествата-издатели на печатни медии - "Телеграф" ЕООД, "Монитор" ЕООД, "Политика днес" ЕООД, "Компакт меридиан" ЕООД и 50 на сто от Издателската къща "Борба" АД. Обект на продажбата са българските всекидневници "Телеграф" и "Монитор", седмичникът "Политика днес", спортният всекидневник "Меридиан мач", както и регионалният вестник "Борба", като съгласно рамковия договор сделката ще бъде завършена след осъществяването на процедурата пред българската Комисия за защита на конкуренцията.

Кой е купувачът?

Справка в opencorporates.com показва, че купувачът "Media Maker Limited" e ирландско дружество, учредено на 9 април 2014 г. със седалище Дъблин. Компания със същото име е регистрирана и в Малта, само че през 2011 г.
Самият Патрик Халпени е бивш дългогодишен изпълнителен директор на медийната група "Communiсorp. Group" и има сериозен инвестиционен и управленски опит в различни медии /печатни, електронни, реклама и др./ в много европейски държави. Всъщност той отлично познава България, защото в Communiсorp. Group контролира "Българска Радиокомпания" ООД, в която са радиостанциите: Радио 1, Радио 1 Рок, Сити, БГ радио, Енерджи, Вероника и Нова.
Патрик Халпени е бил финансов мениджър на Continental AG в Ирландия, а преди това е работил за WR Jacob АД. Преди години е участвал в стартирането на две радиа в Дъблин. Има бакалавърска степен по търговия от University College, Дъблин.

Какво купува?*

"Монитор" ЕООД:
Печалба: 1 606 хил. лв.
Собствен капитал: 1 648 хил. лв.
Текущи търговски вземания: 2 449 хил. лв., включително вземания от клиенти и доставчици и от предприятията от групата.
Текущи задължения: 1 054 хил. лв., включително задължения към доставчици, предприятия от групата, към персонала, осигурителни и данъчни задължения.

"Телеграф" ЕООД
Печалба: 1 712 хил. лв.
Собствен капитал: 1 148 хил. лв.
Текущи търговски и други вземания: 9 048 хил. лв., включително вземания от клиенти и доставчици.
Текущи задължения: 8 588 хил. лв., включително задължения към доставчици, предприятия от групата, към персонала, осигурителни и данъчни задължения.

„Политика днес”
Печалба: 215 хил. лв.
Собствен капитал: 1 177 хил. лв.
Текущи търговски и други вземания: 8 хил. лв., включително вземания от клиенти и доставчици и от предприятията от групата.
Текущи задължения: 1 231 хил. лв., включително задължения към доставчици, предприятия от групата, към персонала, осигурителни и данъчни задължения.

„Компакт Меридиан” ЕООД
Печалба: 354 хил. лв.
Собствен капитал: 384 хил. лв.
Текущи търговски и други вземания: 1 739 хил. лв., включително вземания от клиенти и доставчици и от предприятията от групата.
Текущи задължения: 1 635 хил. лв., включително задължения към доставчици, предприятия от групата, към персонала, осигурителни и данъчни задължения.

*По данни на Търговския регистър и годишни финансови отчети за 2012 г.

Какво е финансовото състояние на Ирена Кръстева?

Холдингът "Нова Българска Медийна Група Холдинг" е записал в годишния си отчет за приключилата 2012 г., че няма задължения, а текущата печалба е 2 094 хил. лв. Стойността на сделката с ирландското дружество не се споменава. Ирена Кръстева купи вестниците през 2007 г. "Монитор", "Телеграф" и "Политика" за близо 10 млн. лева.

Състоянието на вестниците тогава:

От всички вестници на групата най-голям пазарен дял има "Телеграф" - 15% от тиража на централните всекидневници, "Монитор" -под 3% пазарен дял и "Политика" - над 2%.
По данни на TNS/TV Plan "Монитор" и Телеграф" държат съответно 8.5% и 4.5% от рекламните приходи сред всекидневниците, а "Политика" - 1.4% от тези на седмичниците.

Състоянието сега:
Според секторния анализ на КЗК на пазара на разпространение на вестници и печатни издания от ноември 2013 г. се откроява тенденция на увеличаване нереализираната продукция на национални ежедневници за периода 2009 – 2011 г. Не става ясно и при кой от вестниците се наблюдава най-голям процент нереализирана продукция. "Нова Българска Медийна Група Холдинг" и нейните дъщерни дружества не са представили данни за издаваните от тях ежедневници (в.Монитор и в.Телеграф) и седмичник (Политика днес). Така очертаната тенденция според издателите е в пряка зависимост от намаленото търсене на печатни издания и възможността за научаване на новините и по интернет (тъй като почти всички издатели имат и електронни издания). Допълнителна подробност е, че споменатите вестници нямат развити интернет издания.

Причини за сделката?

„Злите езици” твърдят, че кандидатурата на Делян Пеевски за евродепутат - син на Ирена Кръстева, е причината за донякъде изненадващите действия на неговата майка. От една страна, заради декларациите, които Пеевски трябва да представи, а от друга – вероятно заради обществения натиск и подчертано негативното отношение към „медиите на Пеевски”. В медийното пространство вече се завъртяха и хипотези за фиктивна сделка.

Каква е истината на този етап няма как да се разбере със сигурност. Друг е въпросът, че големите медии в България отдавна са чужда собственост, с изключение на обществените БНТ и БНР.

 


Тагове: Кръстева, медии
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg