EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой и как разпределя земеделските плащания?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой и как разпределя земеделските плащания?

mail09:35 | 18.04.2018прегледи 2533 коментарикоментари 0


Средства от няколко различни схеми от Общата селскостопанска политика на ЕС се използват в директните плащания. Всяка държава членка е избрала да прилага различна схема и разпределя средствата по свой начин, според нуждите на своя земеделски сектор.

Три схеми за директни плащания са задължителни за всички страни членки и това са: схемата за базово плащане; позеленяването; и плащанията за младите фермери.

При всички държави членки 30% от помощта е за зелени плащания. Въпреки това много държави не прилагат плащания за млади фермери, които представляват 2% от плащанията. Това са Чешката Република, Естония и Унгария.

Ето как са разпределени средствата между схемите за директни плащания във всяка държава членка през 2015 г. zoom_sss

Източник: Европейска комисия

Процентът, който се заделя за Схемата за базова помощ е различен във всяка държава. Докато Люксембург е с най-висок процент на базовото плащане сред всички държави в ЕС, България не използва никакво базово плащане. Страната ни залага на единното плащане на площ, което заема дял от 47% от общите директни плащания. В Ирландия пък 68% от директните плащания са от базовата схема за директна подкрепа.

Доброволна обвързана подкрепа

Малта използва най-висок процент обвързана подкрепа в ЕС, като тези плащания заемат до 57% от общата сума за директни плащания. Обвързаната подкрепа поддържа производството на определени продукти в трудни и кризисни времена. Производството на тези продукти може да е важно не само за доходите на фермерите, но и с оглед на причини свързани с икономиката, социалната сфера и околната среда.

Преразпределително плащане

10 държави в ЕС прилагат преразпределително плащане, което помага на малките ферми в нужда. По правило 30% от националния бюджет може да бъде отделен за преразпределително плащане. Сумата, която се изплаща на всеки фермер, е една и съща и може да бъде платена само за първите хектари, за които фермерът има право на подпомагане. Тази сума е различна според избора на съответната държава.

През 2015 г. Франция определи преразпределителното плащане на 25 евро/ха, докато в  белгийския регион Валония то е 127 евро/ха.

(Агрозона)


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg