EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой и защо уволни гуверньора на ТЦБ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой и защо уволни гуверньора на ТЦБ?

mail08:06 | 23.03.2021прегледи 1742 коментарикоментари 0


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отстрани от длъжност още един управител на централната банка само няколко месеца след назначаването му, предаде ДПА. Новият управител на банката е Шахап Кавджъоглу, бивш член на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Решението е взето само няколко дни, след като турската централна банка повиши основния си лихвен процент от 17% на 19%.

Предшественикът на Кавджъоглу на поста управител на централната банка Наджи Агбал се опита да постави под контрол високата инфлация с повишаване на лихвите. Ердоган, от друга страна, многократно се застъпва за по-ниски лихви.

Годишната инфлация в Турция нарасна с над 15% миналия месец. Хранителните стоки поскъпват все повече и през февруари цените им нараснаха с 18,4% на годишна база. Драстично се увеличиха цените на основни продукти като яйца, хляб, олио и сирене.

Подложен на политически натиск заради икономиката, Ердоган обеща икономически реформи, освобождаване от данъци и по-евтини кредити за малките предприятия, които бяха тежко засегнати от пандемията от коронавирус.

След седмици на обезценяване на националната валута в началото на ноември Ердоган отстрани от длъжност предшественика на Агбал Мурат Уйсал, който се задържа на поста управител на централната банка малко повече от година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg