EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кой замърсява най-много? Инфографика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой замърсява най-много? Инфографика

mail16:05 | 13.03.2018прегледи 4199 коментарикоментари 0


Въглеродният диоксид (СО2) е парниковият газ, емитиран в най-големи количества. Той се генерира от много видове човешка дейност. Другите парникови газове се емитират в по-малки количества, но те улавят слънчевите лъчи много по-ефективно от въглеродния диоксид, което означава, че техният ефект върху промените в климата също е значим.

Емисиите на парникови газове в ЕС по сектори

Учените от Междуправителствената експертна група по измененията в климата към ООН смятат за изключително вероятно, че човешката дейност през последните 50 години е довела до затопляне на планетата. Това става при изгарянето на въглища, нефт и природен газ, изсичането на гори и селскостопанската дейност.

Диаграмата по-долу показва кои са секторите, генерирали емисии на парникови газове през 2015 г. Изгарянето на енергийни източници е отговаряло за 78% от емисиите, както тук се включват и емисиите от транспорта, които са били около една трета от всички емисии. Селското стопанство генерира още 10% от общите емисии, а останалото се дължи на промишлени процеси и на управлението на отпадъците.

Емисиите по страни в ЕС и по света

Графиките по-долу показват емисиите на парникови газове по страни в ЕС за 2015 г. и най-големите емитенти в света за 2012 г. Европейският съюз се нарежда на трето място по емисии след Китай и САЩ.

Парниковите газове остават в атмосферата за период, който варира от няколко години до хиляди години. Независимо от коя страна са емитирани, те влияят на климата по целия свят.

Снимка: Belga, ЕП


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4092