EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой е виновен за поскъпването на газа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой е виновен за поскъпването на газа

mail17:30 | 22.06.2010прегледи 929 коментарикоментари 0


В своя блог Мартин Димитров задава въпроса за цената на газа. Както е известно от следващата седмица тя ще скочи с близо 30%. Това означава, че:

- парното ще поскъпне между 15 и 20%

- газът за битово потребление ще поскъпне с 30%

- газът за българската индустрия ще поскъпне с 30%

- като резултат ще поскъпнат и всички останали стоки

 Според Мартин Димитров:
Отговорността за този тежък удар срещу гражданите и бизнеса е изцяло на Румен Овчаров, Сергей Станишев и Георги Първанов – тройната коалиция в енергетиката.
 Преди 3 години и половина те предадоха интересите на българските граждани като подписаха един напълно излишен договор с Газпром. До тогава България получаваше газ по подписания от правителството на СДС договор на значително по-ниски цени. Повече от една трета от количествата газ бяха плащани на преференциална цена заради транзита през България. Така средната цена за България оставаше значително по-ниска от пазарната. Вместо да предоговори преференциална цена за бъдещия транзит, тройната коалиция в енергетиката – Овчаров, Станишев и Първанов, направи така, че България досега е платила 1 милиард лева повече.
След първи юли можете да си сложите по един портрет на тримата вкъщи, за да знаете заради кого ще плащате с 30% повече.

Депутатът настоява сегашното правителство на ГЕРБ да покаже ясна и категорична позиция по отношение на енергийните договори с Русия.
Русия упражнява натиск, за да постига своите цели. Това е напълно легитимна позиция. Въпросът е кой и колко лесно се поддава на този натиск. Винаги когато България е проявявала малодушие и не е изказвала категорична и ясна позиция, Русия е успявала лесно да наложи своите интереси. Резултатът го виждаме – 1 милиард повече за газ само за последните три години. Отношенията с Русия трябва да бъдат основани на взаимно уважение и открито отстояване на националните интереси.
Когато всичко е на масата, тогава и лостовете за натиск стават по-малко. Правителството на ГЕРБ може да разчита на СДС за изготвяне на ясна и категорична позиция по отношение на енергийните договори с Русия.

Димитров отбелязва още: Призоваваме правителството на ГЕРБ да изпълни предизборното си обещание и да разследва къде са отишли изхарчените досега милиарди за АЕЦ „Белене".
Българската енергетика вече 20 години се управлява от малка група хора, които много често видимо не са работили за интересите на българските граждани. Наследството сега е резултат или от изключителна некадърност, или от безсрамна корумпираност. Правителството дължи на българските граждани отговора на въпроса – Защо плащаме все по-скъпо за ток, газ и парно?
Време е цялата държавна машина да тръгне срещу енергийния октопод, за да бъдат освободени българските граждани от безизходицата да плащат все повече за все по-некачествени услуги, завършва публикацията в блога на лидера на СДС Мартин Димитров.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg