EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кои са юнионистите, които спасиха Тереза Мей?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кои са юнионистите, които спасиха Тереза Мей?

mail15:02 | 15.06.2017прегледи 662 коментарикоментари 0


След извънредните парламентарни избори във Великобритания, на които никой не получи абсолютно мнозинство, премиерът Тереза Мей и Демократичната юнионистка партия (ДЮП) обявиха, че ще се договарят за съвместно управление. Коя е ДЮП, новият партньор на торите?
                                        *  *  *
    След като в петък се върна от посещение при кралицата, Мей обяви, че имайки предвид резултатите от изборите в четвъртък, тя ще състави правителство с подкрепата на северноирландската Демократична юнионистка партия.
    Мей не уточни за каква форма на подкрепа става дума - дали торите ще съставят коалиционно правителство, или просто ще разчитат на гласовете на ДЮП в парламента.
    Малко по-късно лидерът на юнионистите Арлийн Фостър обяви, че партията започва разговори с консерваторите.
    На извънредните избори торите загубиха абсолютното си мнозинство в Камарата на общините и получиха 318 места, но заедно с 10 депутати на ДЮП имат повече от половината от гласовете в долната камара.
    Демократичната юнионистка партия е малка за мащабите на Великобритания партия, но е водеща политическа сила с Северна Ирландия.
    В сегашната политическа ситуация за ДЮП, която е за излизане от Европейския съюз, ключов ще бъде въпросът за границата с Република Ирландия.
    След излизането на Великобритания от ЕС тази граница ще стане сухопътна граница между Великобритания и ЕС и ДЮП иска тя да не се превърне в кордон със строг контрол.
    От друга страна, партията заема доста твърда антиевропейска позиция: преди да изгрее звездата на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП),  ДЮП бяха главните евроскептици във Великобритания.
     ДЮП е за излизане от митническия съюз на ЕС - в предизборния й манифест се говори за необходимостта от "напредък в областта на новите договори за търговия с останалия свят".
     Северноирландците, както и консерваторите, не уточняват какво трябва да е новото митническо споразумение с ЕС.
    ДЮП са привърженици на единството с Великобритания - те са против какъвто и да било особен статут на Северна Ирландия след Брекзита.
    ДЮП, създадена от протестантския пастор и основател на собствена църква Иън Пейсли, е против еднополовите бракове и абортите. Абортите в Северна Ирландия са забранени, разрешено е само прекъсване на бременността по медицински показания.
    Новоизбраният член на Камарата на общините от ДЮП Сами Уилсън, пламенен противник на хората, които се борят срещу климатичните промени, е бил министър на Северна Ирландия по въпросите на околната среда.
    Марвин Стори, отговарял в ДЮП за въпросите на образованието, призоваваше в училище наред с теорията на еволюцията да се преподава и креационизмът - теория, че човекът и светът са създадени от Бог.
    След извънредните избори на 8 юни в Камарата на общините се получи такова разпределение на силите, че малката Демократична юнионистка партия с нейните 10 мандата придоби много голяма тежест. Без нея консерваторите нямат мнозинство, защото другите партии - лейбъристите, Шотландската национална партия и Либералните демократи - не искат да се коалират с торите.
    От друга страна, заради политическите си възгледи ДЮП нямаше избор към коя от големите партии да се присъедини - тя не обича лейбъристите.
    Депутатите от ДЮП, включително лидерът на фракцията Найджъл Додс, отдавна критикуват лидера на лейбъристите Джереми Корбин - и по-специално неговите връзки в миналото с Шин Фейн.
    ДЮП има сложна история на отношения с Шин Фейн, партията на привържениците на обединяването на Ирландия и Северна Ирландия.
    Изобщо ДЮП бе създадена като партия на протеста, като организация на твърдите юнионисти, борещи се с католиците иредентисти и с "мекушавостта" на Лондон.
    На времето ДЮП демонстративно напускаше преговорите за уреждане на конфликта в Северна Ирландия в знак на протест срещу привличането към тях на Шин Фейн и на републиканците.
    Но с годините напрежението в отношенията между политиците на двете общности на Ълстър спадна и ДЮП стана управляваща партия.
    През 2007 г. Иън Пейсли оглави правителството на Северна Ирландия, а лидерът на местната Шин Фейн Мартин Макгинес, бивш командир на бойците от ИРА, стана негов заместник. И те отлично се разбираха.
    Вярно, че към настоящия момент отношенията между ирландските националисти и юнионистите в в Северна Ирландия отново станаха хладни.
    През тази кампания, реагирайки на растящата популярност на Шин Фейн, ДЮП наблегна на призивите към защита на единството с Великобритания и съпротива срещу намерението да се организира референдум за обединяване на Ирландия и Северна Ирландия. /БТА/BBC


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg