EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кои са новите конституционни съдии?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кои са новите конституционни съдии?

mail14:15 | 31.10.2012прегледи 845 коментарикоментари 0


Парламентът избра Анастас Анастасов и Венета Петрова – Марковска за съдии в Конституционния съд, съобщи НС. Кандидатите за поста бяха четирима – Анастас Анастасов /ПГ на ПП ГЕРБ/, предложената от независими депутати Венета Петрова – Марковска, Екатерина Михайлова /ПГ на Синята коалиция/ и Татяна Върбанова, издигната от ПГ на Коалиция за България.
За Анастас Анастасов гласуваха 122 души, един беше против, а осем се въздържаха. Венета Марковска получи най-много гласове – 127 гласа "за", 13 бяха против и 13 се въздържаха. Екатерина Михайлова събра 41 гласа, нямаше против, а 59 се въздържаха. Татяна Върбанова получи 57 гласа, 21 бяха против, а 69 се въздържаха. Парламентарната група на ДПС не гласува за кандидатурите на депутатите Анастас Анастасов и Екатерина Михайлова.
Кои са Анастас Анастасов и Венета Марковска?
Изборът на двама нови конституционни съдии беше предшестван от коментар на Европейската комисия, че е обезпокоена от информациите, които поставят под съмнение почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите за съда, посочва БНР. Повод стана сигнал срещу вече избраната съдия Венета Марковска.
Преди да стане депутат Анастас Анастасов е съдия и после е председател на Районния съд в Ямбол. Завършил е право в Академията на МВР.
Венета Марковска е била член на предишен състав на ВСС, а от години е заместник-председател на Върховния административен съд. Сигналът срещу нея, макар и анонимен, е свързан с работата й като съдия, както и с действия на мъжа, с когото е живяла преди на семейни начала. Той не беше проверен нито от правната комисия, нито оказа влияние върху избора й. Неглижирането на този сигнал коментира по-рано днес Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи.
Вчера от ЕК призоваха всички обвинения за корупция и конфликт на интереси да бъдат изчиствани, за да се защити авторитетът на институцията Конституционен съд. Вероятно днес ще стане ясно и каква е оценката на Брюксел за вече извършения избор.
Иначе след като парламентът избра своите двама представители, остава да стане официален факт и номинацията на президента, който посочи главния прокурор Борис Велчев.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1008