EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кои са лидерите по иновации?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кои са лидерите по иновации?

mail07:40 | 24.06.2021прегледи 765 коментарикоментари 0


Комисията публикува Европейския сравнителен доклад за иновациите за 2021 г., който показва, че резултатите на Европа в областта на иновациите продължават да се подобряват в целия ЕС. Резултатите от иновациите са се увеличили средно с 12,5 % от 2014 г. насам. Налице е постоянна тенденция на сближаване на резултатите в рамките на ЕС, като държавите с по-ниски показатели бележат по-бърз напредък от тези с по-високи показатели, което води до намаляване на различията между тях в областта на иновациите. Според Регионалния сравнителен доклад за иновациите за 2021 г., също публикуван днес, тази тенденция се наблюдава при иновациите във всички региони на ЕС. На световната сцена ЕС постига по-добри резултати от свои конкуренти като Китай, Бразилия, Южна Африка, Русия и Индия, но се нарежда след Южна Корея, Канада, Австралия, САЩ и Япония. Тазгодишният Европейски сравнителен доклад за иновациите се основава на преразгледана рамка, включваща нови показатели за цифровизация и за устойчивост на околната среда, като по този начин докладът отразява по-добре политическите приоритети на ЕС.

Основни констатации 

Въз основа на показателите си държавите от ЕС се разделят на четири групи: водещи новатори, силни новатори, умерени новатори и проправящи пътя си новатори. 

  • Швеция продължава да бъде водещият новатор на ЕС, следвана от Финландия, Дания и Белгия, като всички те са с доста над средните за ЕС резултати в областта на иновациите. 
  • Налице е тенденция за географска концентрация на определените въз основа на резултатите групи, като водещите и повечето силни новатори са разположени в Северна и Западна Европа, а по-голямата част от умерените и проправящите пътя си новатори са в Южна и Източна Европа. 
  • Резултатите на ЕС в областта на иновациите са се увеличили средно с 12,5 процентни пункта от 2014 г. насам. Най-голямо е увеличението в Гърция, Естония, Италия, Кипър и Литва. 
  • Пет държави членки са отбелязали ръст на резултатите от 25 или повече процентни пункта (Гърция, Естония, Италия, Кипър и Литва). Четири държави членки са подобрили резултатите си с между 15 и 25 процентни пункта (Белгия, Финландия, Хърватия и Швеция). Резултатите на осем държави членки са се подобрили с от 10 до 15 процентни пункта (Австрия, Германия, Испания, Латвия, Малта, Нидерландия, Полша и Чехия). Останалите 10 държави членки са повишили резултатите си с до десет процентни пункта.

 

  • Сравнението на средните стойности за ЕС с тези на подбрани конкуренти в световен мащаб сочи, че най-новаторската държава е Южна Корея, чиито резултати надвишават показателя на ЕС за 2014 г. с 36 %, а този за 2021 г. — с 21 %. ЕС води пред Китай, Бразилия, Южна Африка, Русия и Индия в тазгодишния Европейски сравнителен доклад за иновациите, но се нарежда след Канада, Австралия, САЩ и Япония. 
  • От 2014 г. насам резултатите от иновациите са се увеличили в 225 от общо 240-те региона. С времето се е наложила тенденция на сближаване на резултатите на регионите, като разликите помежду им намаляват. 
  • Най-новаторският регион в Европа е Стокхолм в Швеция, следван от финландската провинция Южна Финландия и от окръг Горна Бавария в Германия. На четвърто място се нарежда Ховедстаден в Дания, а на пето — Цюрих в Швейцария. 

Изявления на членове на колегиума:

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, заяви: Европейските иновации, като например технологиите, залегнали в основата на новите ваксини срещу COVID-19, се оказаха от изключително важно значение за борбата с настоящата пандемия и за преодоляването ѝ. По-добрите резултати на ЕС в областта на иновациите са много позитивен сигнал. Инвестирането в иновации е инвестиране в способността ни да бъдем начело в технологичното развитие за постигане на устойчиви, цифрови и адаптивни икономика и общество.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел посочи: Ангажиментът на Европа за иновации е виден от непрекъснатото подобрение на резултатите ѝ в тази област. Всички държави членки и региони на ЕС инвестират повече в иновации и различията в областта на иновациите в ЕС намаляват. Оказвайки подкрепа на иновационния капацитет на Европа, програма „Хоризонт Европа“ ще насърчава високите научни постижения и ще подпомага най-добрите изследователи и новатори, които да насочват системните промени, необходими за осигуряване на екологосъобразна, здрава и устойчива Европа.

Елиза Ферейра, комисар по въпросите на сближаването и реформите, заяви: Иновациите все по-често са един от решаващите фактори за насърчаване на развитието и сближаването сред европейските граждани. Макар в тези важни доклади да се откроява постигнатият в голяма част от Европа напредък, продължават да съществуват значителни различия в областта на иновациите, особено в случая на по-слабо развитите и периферните региони. Преодоляването на тези различия е от изключително важно значение за икономическото, социалното и териториалното сближаване. Кохезионните фондове ще продължат да насърчават интелигентни и ориентирани към местните условия стратегии за иновации.

Контекст 

Европейският сравнителен доклад за иновациите предоставя сравнителен анализ на резултатите от инвестициите в държавите от ЕС, в другите европейски държави и в съседните държави в региона. С него се прави оценка на силните и слабите страни на националните системи за иновации и се помага на държавите членки да установят в кои области трябва да предприемат действия. Първият Европейски сравнителен доклад за иновациите беше изготвен през 2001 г. Европейският сравнителен доклад за иновациите демонстрира ангажимента на ЕС и на неговите държави членки към научни изследвания и иновации, в чиято основа са високите научни постижения и които са конкурентоспособни, отворени и насочвани от таланта. Чрез него също така се оказва подкрепа за разработването на политики за насърчаване на иновациите в Европа и се предоставя информация на създателите на политики в бързо променящите се условия в световен мащаб. Нещо повече, научните изследвания и иновациите представляват съществена част от координирания отговор на ЕС на кризата с COVID-19, като същевременно подпомагат устойчивото и приобщаващо възстановяване. Измерването на резултатите от иновациите е ключов елемент за постигането на тази цел.

Както се посочва в доклада от 2020 г. за постиженията на ЕС в областта на науката, изследванията и иновациите, през последните десетилетия около две трети от икономическия растеж в Европа се дължи на иновациите. Научните изследвания и иновациите повишават устойчивостта на нашите производствени сектори, конкурентоспособността на нашите икономики и цифровата и екологичната трансформация на нашите общества. Те гарантират и подготвеността за бъдещето и са от решаващо значение за постигане на целите на Европейския зелен пакт и на „Цифровия компас“„Хоризонт Европа“ — програмата на ЕС за научни изследвания и иновации за периода 2021—2027 г. с бюджет в размер на 95,5 милиарда евро, ще спомогне за ускоряване на екологичната и цифровата трансформация на Европа. За същия период по линия на политиката на сближаване ще бъдат инвестирани над 56,8 милиарда евро в капацитет за научни изследвания и иновации, в цифровизация и в умения в подкрепа на иновативната и екологосъобразна икономическа трансформация на европейските региони. Тези цели са заложени и в основата на актуализираната промишлена стратегия на ЕС, в която се предлагат нови мерки за укрепване на гъвкавостта на нашия единен пазар. В стратегията се предлагат и мерки за противодействие на зависимостите ни в ключови стратегически области, както и за ускоряване на екологичния и цифровия преход — всички те ще спомогнат за подобряване на резултатите на ЕС в областта на иновациите. Освен това с Европейското научноизследователско пространство (ЕНП) ще се създаде единен, неразкъсан от граници пазар за научни изследвания, иновации и технологии, в чиято основа са високите научни постижения, като същевременно се стимулира навлизането на пазара на постиженията на научните изследвания и иновациите в целия ЕС.


Тагове: иновации, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg