EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кои са Energo Pro – наследникът на Е.ОН

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кои са Energo Pro – наследникът на Е.ОН

mail17:30 | 05.12.2011прегледи 2025 коментарикоментари 1


Данаил Алеков
Както стана ясно, чешката компания Energo-Pro купи 100% от акциите на Е.Он България за сумата от 133 млн. евро, което предизвика сериозни притеснения в синдикати и експерти. Така, заедно с ЧЕЗ, двете чешки компании вече заемат доминираща позиция на ЕРП-пазара в България.

Трайков знаел неофициално

Продажбата на пакета акции на Е.ОН България е управлявана изцяло от компанията Е.ОН в Германия съобщи икономическият министър Трайков днес по повод продажбата. Министерството на икономиката неофициално е знаело как се развива сделката, уточни още той, като обясни, че е получил добри отзиви за работата на новия собственик в Грузия от грузинския министър на икономиката Вера Кобалия, която е на посещение в София. „Която и да е компанията, тя е в регулаторния обхват на ДКЕВР, няма начин да се направи компромис със задълженията в обслужването на клиентите”, категоричен е Трайков. Предстои негова среща с представители на Е.ОН и на Energo Pro. Според българското законодателство дори и при промяна на името на компанията, лицензът, който тя има за дейността си, подлежи на промени. Хипотетично, ако ДКЕВР откаже да поднови лицензията на новата компания, то тогава сделката не става, коментира Трайков. Според него обаче проблем няма, защото на пазара има лицензиант и това е Е.ОН България.  Друг е въпросът дали не следва да помислим за промяна в законодателството, така че при сделки дори и между частни компании, които са свързани с важни активи за страната, министърът да дава разрешение за осъществяване на сделката, коментира Трайков.
Кои са новите чешки собственици
Energo-Pro стъпиха на родния пазар още преди 11 години, през 2000 г., когато е основано дъщерното дружество Energo-Pro България ЕАД. ЧЕЗ България ЕАД пък е създадена в средата на 2005 г., като част от ЧЕЗ Груп.  Според експерти, Energo-Pro е „скромна компания, без опит в енерго разпределението”, а синдикалистът Божидар Митев заяви, че сделката цели източване на средства. Има ли основания за притеснение и какво се цели със сделката? EconomyNews.bg направи проверка за дейността на фирмата в България и останалите страни през последните години.
Компанията Energo-Pro A.C. е създадена през 1994 г., която се фокусира в производство на електроенергия в Централна и Източна Европа, Черноморието и Кавказ. В България, чешката компания има инсталирани 103 MW мощности, разпределени в 3 каскади с 8 ВЕЦ-а: „Санданска Бистрица” 56.4 MW (ВЕЦ „Сандански”, ВЕЦ „Лиляново” и ВЕЦ „Попина Лъка”), „Копринка” 29.4 MW(ВЕЦ „Копринка” и ВЕЦ „Стара Загора”) и „Петрохан” 16.8 MW (ВЕЦ „Клисура”, ВЕЦ „Бързия” и ВЕЦ „Петрохан”).
Дружеството купи трите каскади общо за 82.8 млн. лв. (през 2002г. – Санданска Бистрица и Копринка и през 2004г. – Петрохан), като печалбата им само за последните 4 години е 71 млн. лв.
Миналата година, името на Санданска Бистрица беше опетнено заради унищожаване на имущество в помпената станция, незаконно строителство и куп други обвинения, но виновникът беше едноименното сдружение за напояване, което няма нищо общо с дейността на каскадата. Други нередности по дейността около каскадите, които Energo-Pro управлява, няма и в това отношение чешката фирма е „чиста”.
Колкото до дейността на компанията извън България, Energo-Pro A.C оперира в още 4 държави – Грузия, Турция, Чехия и Армения. Според данните в официалния сайт на компанията, най-много от инсталираните мощности са в Грузия, където Energo-Pro имат 15 ВЕЦ-а с общо 475 MW, а от миналата година в гр. Гардабани имат и нова газова турбина с отворен цикъл и мощност 110 MW.
В Турция чешката компания има 95 MW инсталирани мощности, разпределени в 5 ВЕЦ-а, а в Чехия – 36 MW и 12 ВЕЦ-а. В момента се разработва проект за изграждане на ВЕЦ в Армения.
Данните показват, че Energo-Pro наистина е скромно дружество що се отнася до дейността й на чешка територия. В Кавказкия регион обаче, компанията има далеч по-силни позиции - в Грузия е сред водещите производители на електроенергия, в Турция Energo-Pro оперира от 2006 г. насам, а в най-скоро време в Армения ще бъде открит и първия ВЕЦ на чешкото дружество.
Има ли поводи за притеснения?
Поводи за притеснения за работата на Energo-Pro не би трябвало да има, на фона на дейността им през последните години у нас и в другите страни. Притеснения обаче буди фактът, че обявената цена може и да е недействителна, предвид активите и капитала на Е.ОН, надхвърлящи в пъти стойността на сделката.
За 2010 година продажбите на компанията са за 730 милиона лева, а доставената енергия 5.3 милиарда кВтч, при 1.1 милиона клиенти. През 2004 година E.OH купува българско ЕРП за 140 млн.евро, а днес го продава за 133 млн.евро. Изплатени са общо 5 млн.лв. дивидент на държавата. Миналата година пък след проверката на ДКЕВР компанията Е.ОН обяви, че е на загуба, което породи съмнения, че дружеството е източвало печалбата към компанията-майка в Германия. Дали и в настоящата сделка има съмнения за нередности, не се знае. Дружеството все още не е оповестило договора за приватизация на ЕРД Варна и ЕРД Горна Оряховица, но обяви готовност да го направи. Когато това стане, остава да изчакаме мнението на експертите за евентуално източване на дружеството.
Потребителите и новият собственик
За БНР Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отхвърли твърдението, че Е.ОН се оттегля заради прекомерна държавна регулация. Начинът по който се регулира "Е.ОН мрежи" и Е.ОН снабдяване" в България не се различава от начина, по който се регулират останалите разпределителни компании, заяви Семерджиев. Продажбата няма да се отрази драстично на потребителите, допълни още той, като отбеляза, че комисията не е била уведомена за извършената продажба.
 


Тагове: Energo-Pro, Е.ON, сделка
 
Коментари
 
LA LUCE - 07-12-2011 г. 14:05:45

Е.ОН "снабдяване"?!??? Такова животно няма. Що не проверявате поне очевидните неща? Ама тя истината май ви е последна грижа... Пък може и г-н Семерджиев така да го е изръсил... прилича му... Е.ОН "Мрежи" и Е.ОН "ПРОДАЖБИ"

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg