EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кои банки в ЦИЕ имат потенциал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кои банки в ЦИЕ имат потенциал

mail17:30 | 08.11.2011прегледи 741 коментарикоментари 0


Въпреки че, ръстът на кредитирането в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) няма да повтори по същия начин това, което се случи през последното десетилетие, средносрочната и дългосрочна перспектива за растежа на банковия пазар остава много благоприятна за най-малко 6 пазара в ЦИЕ, чийто общи активи представляват 80% от активите на банковия сектор в региона. Тези изводи са направени детайлно в “Конвергенция на банковия сектор 2.0” – последното издание на годишния анализ на банковия сектор в Централна и Източна Европа, изготвен от анализаторите на Райфайзен Банк Интернешънъл АГ и Райфайзен Центробанк АГ.
Темпът на нарастване на кредитирането ще е различен на отделните пазари
Очакванията за по-ограничен достъп до външно финансиране за банковите пазари в Централна и Източна Европа предполага, че депозитите ще запазят привлекателността си, която имаха през последните няколко години. В резултат на това, устойчивият ръст на кредитирането в региона ще бъде по-тясно обвързан с ръста на депозитите, за разлика от преди. В допълнение на това, в някои страни от региона се очаква по-продължителен период на относително нисък ръст на кредитирането. Показателят кредити към БВП е на относително високи нива в някои от икономиките в ЦИЕ, които имат ниски нива на доходите. Освен това, някои пазарни сегменти като кредитирането на домакинствата вече не изглеждат непокрити в нито една от страните в региона. В резултат на това, ръстът на кредитирането в ЦИЕ няма да бъде такъв, какъвто бе през последното десетилетие.
Все пак, средносрочната и дългосрочна перспектива за ръст на банковия пазар остава много благоприятна за Русия, Полша, Чехия, Румъния, Словакия и Албания. Тези шест страни, които заедно представляват 80% от общите активи на банковия сектор в ЦИЕ, се очаква да останат пазари с висок растеж, в които номиналният ръст на кредитите и активите несъмнено изпреварва ръста на номиналния БВП.
В противовес на това, може да се очаква постепенното намаляване на показателя кредити към БВП в някои икономики в Югоизточна Европа и страните от ОНД от гледна точка на фундаменталната и дългосрочна перспектива. Все пак, според анализа на банковия пазар в ЦИЕ, дори намаляващият показател кредити към БВП във все още относително бързо растящите Югоизточна Европа ОНД няма да доведе до нулев номинален растеж. Номиналният ръст в кредитирането в тези икономики ще остане малко под нивата на устойчивия номинален растеж на БВП, като отново може да се върне до високи едноцифрени или дори ниски двуцифрени нива.
Според Райфайзен Рисърч, постигнатото в края на октомври споразумение за дълговата криза в Еврозоната може индиректно да доведе до потенциално забавяне на кредитната активност в ЦИЕ през следващите 6-12 месеца, тъй като базираните в ЕС банки, които са активни в региона, са поставени под съществено напрежение поради преструктурирането на гръцкия дълг и мерките за рекапитализация. Все пак, точността на каквито и да е краткосрочни прогнози за влиянието на дълговата криза в Еврозоната върху ЦИЕ, е допълнително затруднена от несигурността в гръцката вътрешна политика.
Руският и полският пазар предлагат най-големи възможности за растеж
В абсолютен размер Русия и Полша, които заедно представляват 60% от банковите активи в Централна и Източна Европа, ще предложат най-големи възможности за растеж на банковите пазари в региона. Това отразява както абсолютните размери на тези два пазара, така и очакваният устойчив двуцифрен растеж на номиналните кредити и активи на годишна база за периода 2011 – 2015 г.
В Централна Европа, освен Полша, Чехия също може да предостави атрактивни възможности за растеж, на база на устойчивите ниски двуцифрени нива на растеж на номиналните кредити и активи, сочи прогнозата на Анализа на банковия сектор в ЦИЕ за 2011-2015 г. Словашкият пазар също се очаква да отбележи здравословна експанзия с високи едноцифрени нива на растеж за прогнозирания хоризонт. С изключение на Албания, високи номинални двуцифрени нива на растеж не се очакват за почти нито един от банковите пазари в Югоизточна Европа през този период. Все пак, румънският банков пазар се очаква да бъде най-атрактивният в този субрегион, тъй като е най-големият и тъй като се очаква устойчива експанзия (номинален ръст на кредитите и активите от 8-11% годишно в еврово измерение за периода 2011-2015 г. )


 


Тагове: ЦИЕ, банки, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160